Weisglas noemt overweging terugkeer gulden 'gevaarlijk'

Frans Weisglas. ©ANP Beeld
Frans Weisglas. ©ANP

VVD-prominent Frans vindt het 'gevaarlijk' dat gedoogpartij PVV onderzoek wil laten doen naar de herinvoering van de gulden. Hij zei dat in Buitenhof. 'Geert Wilders wordt in het buitenland gezien als onderdeel van de Nederlandse regering, ook al is zijn partij slechts gedoogpartner', aldus Weisglas.

ANP/Redactie

De onrust binnen Europa wordt volgens hem aangewakkerd als de indruk ontstaat dat er in Nederland serieus wordt nagedacht over het afschaffen van de euro. 'Dat zou vergaande consequenties kunnen hebben', zei de oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

Het invoeren van de 'neuro', zoals de directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, Patrick van Schie, zaterdag voorstelde, is volgens Weisglas een slecht voorstel. 'Juist nu zorgt dat voor onrust en werkt het destabiliserend.'

Volgens Van Schie moet er nu een besluit over de toekomst van de munt worden genomen, omdat anders de kosten alleen maar oplopen. ,,We worden steeds verder het moeras in getrokken''.

De VVD'er heeft moeite met de 'propagandapraatjes' over de welvaart die de euro zou hebben gebracht. Dat de munt Nederland veel welvaart heeft gebracht, noemt hij ,,nooit aangetoond en onbewijsbaar''. Van Schie vreest dat ons land 'een zware klap' krijgt door de eurocrisis.

Van Schie vindt dat zwakke economieën als Griekenland en Italië moeten afvallen. Ook vindt hij dat er voor Frankrijk geen plaats is in de 'neuro-zone' omdat daar de politiek invloed wil hebben op de centrale bank. ,,Ik weet dat het politiek moeilijk te verkopen is, maar ik geloof niet dat de 'neuro' sterker wordt met de Fransen.''

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden