'Weinigen zullen Jan Pronk volgen'

PvdA niet verontrust door vertrek oud-minister. 'Hij staat voor oud-links. Daarin herkennen jongeren zich niet.'

WILFRIED VAN DER BLES en REDACTIE POLITIEK

"Het vertrek van Jan Pronk uit de PvdA is zuur. Maar een grote impact zal het niet hebben op de partij. Pronk zal niet massaal navolging krijgen, hoe inspirerend en bevlogen hij ook is." Op een enkele uitzondering na is dit grofweg de reactie van een aantal prominente PvdA'ers die gisteren door Trouw de vraag kregen voorgelegd of het opstappen van de oud-minister grote gevolgen zal hebben voor de partij. Niet iedereen wilde overigens met naam en toenaam in de krant.

Dig Istha, wethouder in Groningen en lid van het partijbestuur, is een van degenen die betwijfelt of het vertrek van het boegbeeld van de linkervleugel veel teweeg zal brengen binnen de partij: "Boegbeeld? Ik weet niet of hij dat nog is hoor. Hij deed niet zoveel meer in de partij. Het is jammer dat hij opstapt, maar ik denk niet dat nu veel andere leden ook hun lidmaatschap zullen opzeggen." Zo denkt Deniz Özkanli, voorzitter van afdeling Den Bosch er ook over: "Pronk is geen leider van een grote groep mensen. De partij staat of valt niet met zijn lidmaatschap. Niettemin is het zuur dat hij vertrekt."

Een vooraanstaand PvdA'er wijst erop dat veel leden van de partij linkser zijn dan de PvdA-kiezers. Mocht het dus al zo zijn dat veel leden zich kunnen vinden in de overwegingen van Pronk - de strafbaarstelling van illegaliteit en de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn hem een doorn in het oog - dan nog zal dat bij de kiezers anders liggen. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de PvdA-kiezers geen probleem heeft met het strafbaar stellen van illegaal verblijf. Zo denkt ook een andere prominent erover. "Net als voormalig lid Marcel van Dam staat Pronk voor oud-links. Daarin herkennen jongeren zich niet meer."

Peter van Heemst, raadslid in Rotterdam en bekend tegenstander van de huidige regeringscoalitie, denkt daar radicaal anders over. "Het effect is ondergronds veel groter dan bovengronds. Bovengronds gaat de reactie van opluchting over het vertrek van deze 'eeuwige betweter' tot diepe teleurstelling. Of dit tot veel opzeggingen zal leiden, weet ik niet. Maar ondergronds zijn mensen behoorlijk ontzet. Net als Lubbers is Pronk een politiek icoon die tot op hoge leeftijd in staat is jongeren te inspireren. Niet als politicus maar als een bevlogen ideoloog. Dat is een kwaliteit die maar weinig oud-politici hebben. Door types als hij worden jongeren lid van de partij of gaan er op stemmen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden