Weinigen maken zich zorgen over CO2

Koolstofkringloop (Wikipedia) Beeld
Koolstofkringloop (Wikipedia)

De helft van de Nederlanders denkt dat de uitstoot van broeikasgassen een bijdrage levert aan de klimaatsverandering, maar slechts tien procent van de mensen maakt zich er echt zorgen over.

van onze internetredactie

Dat blijkt uit het Duurzaamheidskompas, een onderzoek dat twee keer per jaar wordt gehouden door onderzoeksbureau Marketresponse in opdracht van communicatiebureau Schuttelaar en Partners. De uitkomst is dat de helft van de Nederlanders denkt dat de uitstoot van kooldioxide mede de oorzaak is van de klimaatsverandering. Maar slechts tien procent van de mensen maakt zich er echt zorgen over.

Mogerlijk is er nog te weinig kennis over wat kooldioxide nu eigenlijk is, er is behoefte aan meer voorlichting. Het Carbon Trust footprint logo, een keurmerk dat in Engeland al op veel producten wordt gebruikt, zou uitkomst kunnen bieden. Het logo laat zien hoeveel gram kooldioxide in de atmosfeer terecht is gekomen bij het vervaardigen van het product. Het helpt consumenten om bewuster te worden van de hoeveelheid CO2 die wordt geproduceerd bij de producten die ze aanschaffen.

De helft van de mensen vindt dat de uitstoot van CO2 moet worden verminderd, maar deze respondenten vinden dat vooral bedrijven daarmee aan de slag moeten. Ze willen graag worden geïnformeerd als bedrijven hun best doen om de CO2-uitstoot te beperken en zijn in beperkte mate bereid om te kiezen voor producten met minder uitstoot, zelfs als dat (iets) meer kost.

Mensen vinden ook dat de overheid een een tak heeft bij de beperking van CO2 uitstoot. Slechts de helft van de respondenten die de uitstoot van kooldioxide als een probleem ervaren, denkt dat particulieren de de sleutel in handen hebben.

Demonstranten verkleed als moleculen tijdens een protestactie tegen de opwarming van de aarde in Berlijn, december 2009. (AFP) Beeld
Demonstranten verkleed als moleculen tijdens een protestactie tegen de opwarming van de aarde in Berlijn, december 2009. (AFP)
(EPA) Beeld
(EPA)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden