Weinigen geven homohatende sekte nog tegengas

Protest in Amerikaans Cambridge bij herdenking zwarte, homoseksuele universiteitsdominee

"Poepetende flikkers!" In de hel zullen ze branden, de homo's van Amerika. Zoveel is wel duidelijk uit de woorden die een zestal mensen in Cambridge over langsrijdende auto's uitstrooit.

Volgens de borden die Shirley Phelps en haar dochter Sarah - dochter en kleindochter van kerkoprichter Fred Phelps - deze woensdagochtend omhooghouden op een vluchtheuvel geldt dat voor iedereen die hen ziet: "God haat jou!" Het drukt hun eigen stemming niet: in de ochtendzon maken ze rondedansjes. "Het is gewoon fijn om Gods werk te doen", roept Sarah. "Maar 99,9 procent van de mensen doet dat niet en die haat hij."

Achter het drukke kruispunt is een toren zichtbaar: de Memorial Church van de universiteit van Harvard, het eigenlijke doelwit van de Westboro Baptist Church. Daar wordt de onlangs overleden dominee van de universiteit herdacht. Peter Gomes was het tegenovergestelde van dit groepje fanatieke christenen uit Topeka in Kansas: zwart, vrijzinnig en homo. Hij is ze bij leven al vaker tegengekomen.

Gomes stond lang als conservatief bekend. Hij was Republikein, mocht de zegenbede uitspreken bij de tweede beëdiging van president Ronald Reagan. Sinds hij in 1991 bij een demonstratie tegen homohaat op de universiteit zelf uit de kast kwam, en in preken en boeken de nadruk ging leggen op een tolerante bijbeluitleg, zat de kerk altijd vol.

Zullen we, luidde het voorstel op de site van de universiteitskrant weer een 'absurditeitsdemonstratie' houden, waarbij zottenpraat wordt beantwoord met nog vreemdere onzin? Of moeten we ze negeren?

Niemand werpt op dat de demonstratie misschien verboden moet worden. Ze kennen hun jurisprudentie op Harvard: vorige maand besliste het Hooggerechtshof dat de vader van een in Irak omgekomen marinier geen recht had op een schadevergoeding van 3,5 miljoen euro van de Westborokerk. De groep had gedemonstreerd bij de begrafenis van zijn zoon, zich erover verheugend dat het goddeloze land weer een militair minder had. Een lagere rechtbank had geoordeeld dat de geestelijke pijn, veroorzaakt door kreten als 'Matt is in de hel', onrechtmatig was. Rechters in Washington gaven echter voorrang aan de vrijheid van meningsuiting. De kerk doet uitspraken over zaken van algemeen belang, schreef de opperrechter: hoe de VS omgaan met homoseksualiteit is een politieke kwestie. Op openbaar terrein en op afstand van de begrafenis moet daarover alles gezegd kunnen worden.

En daar is zelfs Edwin Silverio het mee eens. De voorstanders van negeren hebben het inmiddels goeddeels gewonnen. Recent stond hij nog slechts met twee mensen te protesteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden