’Weinig zicht op particuliere jeugdzorg’

amsterdam - – Bij alle kritiek op de jeugdzorg is er één constante: er moet goed toezicht zijn op het welzijn van de jongeren.

Om dat toezicht beter uit te oefenen, gaat de Inspectie jeugdzorg voortaan vaker onaangekondigd op bezoek bij jeugdzorginstellingen, vertelt hoofdinspecteur Joke de Vries. „We beginnen dan met gesprekken met de jongeren.” Dat levert volgens De Vries een minder geposeerd en dus realistischer beeld op van de kwaliteit van de zorg.

De eerste onaangekondigde bezoeken bracht de inspectie vorig jaar aan de particuliere jeugdzorginstellingen Back to Basics en Stichting Kind. Daar troffen de inspecteurs ’dramatische situaties’ aan: de medewerkers hadden ’nul’ pedagogische kwaliteiten, kinderen gingen niet naar school en kregen slecht te eten. De inspectie haalde de kinderen daar vervolgens weg.

Bent u nog meer misstanden in de particuliere jeugdzorg op het spoor?

„Het probleem van particuliere instellingen is dat wij daar weinig zicht op hebben. De inspectie gaat alleen over de jeugdzorg die door de provincie gefinancierd wordt. De particuliere clubs krijgen geen subsidie en zijn daardoor ook niet aan regels gebonden.”

„Ik schat dat er nu nog een stuk of tien particuliere instellingen zijn, maar er doemen, ook door de wachtlijsten, steeds weer nieuwe op.”

„De provincies willen niet meer dat de Bureaus Jeugdzorg kinderen plaatsen bij particuliere clubs. De bureaus zelf letten er, na onze bevindingen met Back to Basics en Stichting Kind, nu ook beter op. Maar het probleem is dat ouders van een kind met een persoonsgebonden budget zelf mogen besluiten waar ze hun kind heen sturen. Die kiezen soms een particuliere instelling om de wachtlijsten te omzeilen.”

Behalve op pleegzorg en particuliere jeugdzorg concentreerde de inspectie zich vorig jaar ook op interlandelijke adoptie. Wat is daar mis?

„Dossiers van kinderen kloppen soms niet. Daardoor kan onvoldoende worden vastgesteld of adoptie in het belang is van het kind. De Nederlandse adoptiebureaus spannen zich voldoende in om betrouwbare informatie boven water te krijgen. Maar dat lukt lang niet altijd. In die gevallen moet de Nederlandse overheid zelf eerder in actie komen, vinden wij. Kan een land geen betrouwbare informatie over kinderen leveren, dan moet de overheid adopties uit dat land opschorten. Tot nog toe ging de Nederlandse overheid te veel uit van een wederzijds vertrouwen met het verdragsland. Dat begint te veranderen en dat is positief.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden