Weinig weerstand in Baluchi

De operatie Tura Ghar moet in Uruzgan beletten dat anti-westerse strijdgroepen de Baluchi-vallei tot hun basis maken. Nederlandse militairen ondervinden tot nog toe weinig weerstand.

Van onze verslaggever

Een gecombineerde troepenmacht van Nederlandse, Afghaanse en Australische militairen ondervindt volgens defensie tot nu toe slechts ’beperkte weerstand’ bij het onder controle brengen van het noordoostelijk deel van de Baluchi-vallei.

Aan de afgelopen zaterdag begonnen operatie Tura Ghar (Sabelberg) in de Afghaanse provincie Uruzgan nemen zo’n achthonderd militairen deel. De commandant van de Nederlandse taakgroep, kolonel Kees Matthijssen, heeft de leiding van de operatie. Bij de ontploffing van een geïmproviseerde bom zijn zeven Afghaanse militairen gewond geraakt, van wie een ernstig. Bij het doorzoeken van woningen zijn wapenopslagplaatsen ontdekt met raketwerpers, munitie, communicatieapparatuur en onderdelen om bommen mee te maken. Militairen zijn enkele malen beschoten.

Het vestigen van een permanente post van het Afghaanse leger moet voorkomen dat anti-westerse strijdgroepen het gebied als uitvalsbasis kunnen gebruiken. In het noordoostelijk deel van de Baluchi-vallei was het tot voor kort onrustig. Bij eerdere operaties kwamen onlangs een Nederlandse sergeant en een Australische soldaat om. Veel incidenten met geïmproviseerde bommen hebben hun oorsprong in dit gebied, aldus defensie gisteren. Twee Nederlandse voertuigen en een Australisch voertuig reden tijdens operatie Tura Ghar op een explosief. Daarbij ontstond alleen materiële schade.

De Nederlandse taakgroep in Uruzgan heeft al langere tijd de drie bevolkingscentra (Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora) onder controle. De Baluchi-vallei vormt de verbinding tussen Tarin Kowt en Chora. Sinds eind 2007 breidt de taakgroep haar invloed in de Baluchi-vallei stap voor stap uit. De zuidelijke ingang van de vallei en het gebied rondom Chora zijn al eerder met succes onder controle gebracht.

Het inrichten van een permanente post van Afghaanse militairen is mogelijk doordat het aantal getrainde militairen flink is toegenomen. Het eerste jaar van de Nederlandse missie lukte het minder goed om een eenmaal veroverd gebied ook te behouden. Afghaanse militairen en politiemensen kunnen nu voor aanwezigheid in deze gebieden zorgen.

Na de gevechtstroepen trekt het Provinciaal reconstructieteam (PRT) van de taakgroep het gebied binnen. Met dorpsoudsten is vergaderd om vast te stellen waaraan de grootste behoefte is. Samen met hulporganisaties zet het PRT projecten op om infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs te verbeteren.

Vóór operatie Tura Ghar is rond de jaarwisseling een inlichtingenoperatie uitgevoerd om het gebied in kaart te brengen. Daarbij stuitten Isaf-militairen op meer weerstand. Nederlandse eenheden werden toen verschillende keren beschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden