Weinig vrienden, verslaafd aan gamen en een fascinatie voor Breivik

SASKIA JONKER

"Ik ben Duitser, ik ben hier geboren. Ik stond onder behandeling." Dat schreeuwt de achttienjarige dader van Duits-Iraanse komaf vrijdagavond op de parkeerplaats van het Olympia-winkelcentrum. Een omwonende filmt de schietende scholier. Tweeënhalf uur nadat hij zijn eerste kogels afvuurt, schiet David S. zichzelf door het hoofd.

Het is een korte beschrijving die S. geeft, maar een die lijkt te kloppen. De in München geboren David, die met zijn ouders en jongere broertje in een sociale huurwoning in de rijke wijk Maxvorstadt woonde, leed aan depressies en angststoornissen. Daar liet hij zich van juli tot september vorig jaar in een ziekenhuis voor behandelen.

Het is slechts een van de vele puzzelstukjes die het afgelopen weekeinde naar buiten is gekomen. Langzaam vormen die stukken een haast klassiek beeld van een jongen met psychische problemen die weinig vrienden had, mogelijk werd gepest op school en verslaafd was aan schietspellen op internet. Daar noemde hij zichzelf Ali.

Een jongen die ook geobsedeerd was door massaschietpartijen. Vorig jaar bezocht hij het Zuid-Duitse Winnenden, waar in 2009 een zeventienjarige scholier vijftien leerlingen, leerkrachten en een tuinman doodschoot voor hij zichzelf van het leven beroofde. S. maakte er foto's. Zijn profielfoto op WhatsApp was volgens de Duitse krant Bild een afbeelding van Anders Breivik, die een bloedbad aanrichtte op het Noorse eiland Utoya. Dat S. zijn aanslag op de dag af vijf jaar na Utoya pleegde, is volgens de politie in München geen toeval.

Op zijn kamer vonden rechercheurs artikelen over massaschietpartijen, in het Duits Amokläufe genoemd, en het boek 'Amok in het hoofd: waarom scholieren doden' over de aanslag in Winnenden. Ook bleek dat S. net als Breivik een manuscript heeft gemaakt van zijn terreurdaad en een illegaal wapen kocht op internet. Op Facebook maakte hij een vals profiel aan om zo veel mogelijk mensen naar McDonald's te lokken. Hij zou zijn slachtoffers, veel met buitenlandse achtergrond, niet doelgericht hebben gekozen. Van een mogelijke band met IS vonden rechercheurs geen enkel bewijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden