Weinig vooruitgang in conflict Slovenië-Kroatië

Het leek een gelopen race voor Slovenië: toetreding tot de EU. Economisch doet het land het goed, qua democratie voldoet het ook aan alle eisen, en problemen met de buurlanden had de staat, die in 1991 als eerste uit het oude Joegoslavië stapte, netjes opgelost.

Dat wil zeggen: tot voor kort. De laatste weken wordt Ljubljana achtervolgd door een conflict dat al leek opgelost. De relatie met oosterbuur en ex-familielid Kroatië verslechtert in snel tempo. Belangrijkste twistpunt betreft de baai van Piran, Slovenië's enige uitweg naar zee. Formeel loopt de grens met Kroatië precies door het midden. Dat betekent dat Slovenië nauwelijks water heeft waar haar vissers terecht kunnen. Het kan evenmin aanspraak maken op een deel van de olie- en gasvoorraden onder de zeebedding.

In het besef dat Kroatië een riante kustlijn heeft van bijna 2000 kilometer (tegenover de 40 van Slovenië) bood Kroatië's premier Ivica Racan vorig jaar zijn Sloveense collega Janez Drnovsek ruimhartig een nieuwe verdeling van de kustwateren aan: Slovenië zou tachtig procent van de baai krijgen, Kroatië zou genoegen nemen met de rest.

Dat royale gebaar werd Racan echter thuis bepaald niet in dank afgenomen. Het Kroatische parlement weigert het akkoord te ratificeren. Zeker in nationalistische kringen vindt men dat Racan Kroatiës belangen heeft verkwanseld, en de soevereiniteit van het land op het spel gezet.

Slovenië doet intussen alsof onder de overeenkomst inmiddels wel alle benodige handtekeningen zijn gezet en laat zijn vissersboten, vergezeld van een boot van de kustwacht, gewoon uitvaren. Dat leidt soms tot wilde achtervolgingen door boten van de Kroatische kustwacht. 'Tom en Jerry aan de Adria' betitelde het Duitse weekblad Der Spiegel onlangs het conflict, dat ondertussen echter steeds vaster komt te zitten.

Vandaag spreken Racan en Drnovsek elkaar opnieuw over de kwestie in Zagreb. Erg veel hoop op een oplossing is er niet. De Slovenen blijven onverkort vasthouden aan ratificatie van het verdrag, waarin ook nog enkele andere uitstaande kwesties worden geregeld. Racan, die onlangs ternauwernood een crisis in eigen huis wist te bezweren, heeft echter duidelijk gemaakt dat wat hem betreft het akkoord de prullenmand in moet. Hij bepleit 'internationale arbitrage', waar Slovenië nou weer helemaal niets voor voelt.

Ongemakkelijk voelen ze zich in Ljubljana ondertussen wel enigszins. Eind oktober maakt de Europese Commissie bekend welke kandidaat-lidstaten wat haar betreft geslaagd zijn voor het toetredingsexamen tot de EU. Niemand wil geloven dat het conflict roet in het eten kan gooien. Duidelijk is ook dat het land zonder dat probleem zeker een voldoende scoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden