Weinig verrassend, vederlicht, maar wel innemende lentefilm

JANN RUYTERS

Hartenstraat

Regie: Sanne Vogel. Met onder andere Bracha van Doesburgh en Marwan Kenzari.

***

Het schijnt dat Amsterdam werkt aan een metropoolwaardige skyline aan het IJ, maar wie de Nederlandse film een beetje volgt weet dat de kracht van onze hoofdstad ergens anders ligt. Na 'Mannenharten' en 'Chez Nous' is 'Hartenstraat' alweer de derde romcom (de populaire aanduiding voor een romantic comedy) binnen een half jaar tijd die haar decor in de grachtengordel zoekt. 'Hartenstraat' van de als speelfilmregisseur debuterende actrice Sanne Vogel laat de Wallen links liggen en waagt zich niet in een nachtelijke metro of griezelige buitenwijk. De film speelt zich helemaal af in een genoeglijk Amsterdams winkelstraatje, hier bevolkt door mooie, jonge mensen - eigenaars van een hippe cateringzaak, extravagante boetiek of coole Kaldi coffeebar - en gespeeld door fijne talentvolle Nederlandse acteurs als Marwan Kenzari, Bracha van Doesburgh en Egbert Jan Weeber.

De verwachtingen waren wat hoog gespannen bij dit speelfilmdebuut van Sanne Vogel, die eerder bekroonde korte films maakte ('Mama') en ook in de prijzen viel als film- en tv-actrice (ze speelde onder meer de jonge Annie M.G. Schmidt in de tv-serie) maar die zich nu voor het eerst waagt aan het echte werk. In 'Hartenstraat' mijdt ze de zo langzamerhand typisch Nederlandse, lompe grappen à la 'New Kids' en mikt ze meer op de Engelse en Amerikaanse klassieke zwelgkomedies à la 'Notting Hill' of 'Sleepless in Seattle'. Vogel zoekt met de aan wurgseks verslaafde Bas (Tygo Gernandt) en Jan Kooijman als voorbij dwarrelende nicht nog wel meer gekkige humor op - en herinnert op haar beste, meest excentrieke momenten in de verte aan Miranda July - maar schattig blijft het. Als Georgina Verbaan met de via internet veroverde, licht verbouwereerde Marwan Kenzari in een reeks curieuze seksstandjes belandt is dat meer kolderiek dan schrijnend.

Model stond de echte Hartenstraat in 'De Negen Straatjes' in Amsterdam, aan het begin van de film als locatie fraai speels geïntroduceerd: de namen van de acteurs prijken op de winkelruiten waar de kleine Saar, dochtertje van de romantische held Daan (Kenzari), langshuppelt.

De plot rond de hautaine boetiekhoudster (Bracha van Doesburgh) die het via Tinder aanlegt met de leuke, knappe buurman Daan (Kenzari), waar ze in werkelijkheid helemaal niet mee op kan schieten, herinnert aan 'You've got mail'. De film moet het ook niet echt hebben van de verrassende wendingen, maar de toon is fris, onpretentieus en de acteurs hebben er voelbaar plezier in. Jammer is het wel dat Bracha van Doesburgh - een groot komisch talent, weten we uit tv-programma 'Klokhuis' - zo snel al van vals kreng naar lief, leuk Meg Ryan-type moet schieten, en dat heerlijke stoorzender Georgina Verbaan als enge stalker niet meer te doen krijgt. Maar gaandeweg neemt deze film zich in frisheid toch voor je in. Hoe kan het ook anders, bij een publiek met de lente in het hoofd moet deze vederlichte lentefilm wel de juiste snaar kunnen raken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden