Weinig steun in Kamer voor beleidswijziging van Leers

Minister: Bijdrage vreemdeling aan samenleving meewegen

Alleen het CDA is te spreken over de nieuwe invulling die minister Leers (asiel, CDA) aan zijn discretionaire bevoegdheid gaat geven. Deze bevoegdheid geeft de bewindsman op basis van 'bijzondere, individuele omstandigheden' de mogelijkheid om uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven.

Leers wil voortaan niet alleen 'schrijnende' omstandigheden meewegen bij zijn besluit om wel of niet discretionair te gaan, maar ook rekening houden met de bijdrage die de vreemdeling in kwestie aan de samenleving levert. "Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in kinderen die het goed doen op school", schrijft Leers in zijn brief aan de Kamer. Uitstekend de Nederlandse taal beheersen en relevante vaardigheden voor de Nederlandse arbeidsmarkt, kunnen ook worden meegewogen.

Anders dan de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, die op verzoek van de minister een advies opstelde over discretionaire bevoegdheid, wordt het 'lokaal maatschappelijk belang' geen zelfstandig criterium. Volgens Leers is dat namelijk geen voldoende afgebakend criterium en is het bovendien te zeer door een vreemdeling te beïnvloeden. "Het kan het stapelen van procedures en frustreren van vertrek, in de hand werken."

Op veel steun voor deze beleidswijziging kan Leers echter niet rekenen, bleek gisteravond tijdens een Kamerdebat. "Wij zijn fel tegen soepeler omgaan met de discretionaire bevoegdheid", stelde PVV-Kamerlid Fritsma. "Het wordt heel arbitrair en oncontroleerbaar." VVD'er Van Nieuwenhuizen noemde de koerswijziging van de demissionaire minister 'buitengewoon merkwaardig'. De oppositie was daarentegen niet bepaald onder de indruk van Leers' plannen. D66-Kamerlid Schouw kwalificeerde het als 'verkiezingsretoriek'. "Het is een dooie mus, er gaat niks veranderen." GroenLinks-Kamerlid Dibi: "Was het maar een koerswijziging, zeg ik tegen VVD en PVV."

Malmström afhoudend
Eurocommissaris Malmström 'kan en mag' eigenlijk niet voorbij gaan aan het 'redelijke' verzoek om een expertgroep gezinshereniging in te stellen, vindt minister Leers (immigratie). Deze expertgroep moet in kaart brengen hoe fraude en misbruik kan worden tegengegaan en integratie van gezinsherenigers bevorderd. Malmström, die gisteren voor een werkbezoek op Schiphol was, wilde niet ingaan op dit voorstel van zeven lidstaten waaronder Nederland. Morgen komt ze met een officiële reactie.

Met het instellen van een expertgroep hoopt Leers de beslissing over het wel of niet openbreken van de richtlijn gezinshereniging uit te stellen. De bewindsman maakte de afgelopen anderhalf jaar een tour om andere lidstaten warm te maken voor Nederlandse voorstellen als het verhogen van de minimumleeftijd van immigrant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden