Weinig stakers, veel onbegrip

(Trouw)

Op tien scholen voor voortgezet onderwijs mochten de leerlingen gisteren thuisblijven. Hun leraren voerden samen met een kleine 3000 collega’s in Utrecht actie voor een lagere werkdruk en meer salaris. Op honderd andere scholen zou een groot deel van de docenten het werk hebben neergelegd, aldus de onderwijsbonden.

Van een massale staking was geen sprake. Op het Lorentz Lyceum in Arnhem stond een op de tien leraren niet voor de klas. Voor de scholieren had de staking geen grote gevolgen, meent vice-voorzitter van het College van Bestuur Marc Mittelmeijer. „Sommige klassen mochten een uurtje eerder weg, maar ze zaten niet de hele dag thuis. De leerlingen vonden het niet zo’n probleem.”

De leraren staan lijnrecht tegenover de VO-raad, waarin de schoolbesturen verenigd zijn. Punt van conflict is voornamelijk de verlaging van de werkdruk. In september spraken de partijen in een onderhandelingsakkoord af dat de leraren minder uren voor de klas hoeven te staan. Later bleek echter dat de bonden en de VO-raad deze afspraak anders uitlegden.

Volgens de bonden moet de afname van de werkdruk voor alle leraren gelden, ook voor parttimers. Afspraken daarover moeten in de nieuwe cao staan. Voor de VO-raad is dat plan onbetaalbaar. De scholen moeten individueel een oplossing zoeken, zeggen de schoolbesturen nu.

Hoe het verder moet is onduidelijk. De bonden spreken van een impasse, maar de VO-raad denkt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Onderhandelaar Rob Kraakman: „Mijn oproep is: laten we in ieder geval de onderhandelingen afmaken. Want bij het overleg dinsdag hebben we nauwelijks meer dan een uur aan tafel gezeten.”

De woordvoerder van de AOb ziet het somber in. „We moeten nu zoeken naar andere manieren. Misschien kan de politiek een rol spelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden