Weinig scholen willen de 'Michelinster'

Beeld ANP XTRA

Een Michelinster aan de voorgevel, dat zien 160 scholen wel zitten. Honderd basisscholen en zestig scholen in het voortgezet onderwijs vinden dat zij buitengewoon goed presteren en hebben zich bij minister Van Bijsterveldt gemeld om kans te maken op het predicaat 'excellent'. De aanmeldingstermijn liep gisteren af.

Met de onderscheiding die de minister in het leven heeft geroepen, wil ze goede scholen belonen. De eerste scholen ontvangen hun eretitel dit najaar.

De prijs moet voor andere scholen juist een stimulans zijn om beter te presteren. Om in aanmerking te komen, moeten leerlingen uitstekende resultaten boeken met taal en rekenen. Daarnaast moet de school uitblinken op een ander gebied zoals burgerschap of begeleiding van hoogbegaafde of zwakke leerlingen.

Omstreden
De onderscheiding is wel omstreden. Uit een enquête van de Besturenraad, de vereniging van christelijke schoolbesturen, bleek onlangs dat tachtig procent van de bestuurders tegen is. Ze vrezen dat het predicaat te veel nadruk legt op cijfers omdat die nou eenmaal makkelijk te meten zijn.

Schoolklimaat, veiligheid en gemeenschapszin leg je volgens de bestuurders en veel moeilijker langs de meetlat. Die weerstand ziet de Besturenraad bevestigd in het aantal aanmeldingen, dat zij laag vindt. Van de 8000 scholen die Nederland telt, meldden zich er 160. Nog geen twee procent heeft de behoefte om als excellent gezien te worden.

Heel behoorlijk
"Hoeveel procent excellent kun je hebben?", reageert Fons van Wieringen. Hij buigt zich na de zomer als juryvoorzitter over de aanmeldingen en vindt de animo 'heel behoorlijk'. Helemaal omdat de talentenjacht voor het eerst plaatsvindt.

Van Wieringen weerspreekt de kritiek dat het bij de onderscheiding alleen om de cijfers zou draaien. "Natuurlijk verwachten we van een excellente scholen dat zij uitstekend scoren op de basisvakken, maar daarnaast moeten ze ook ergens anders goed in zijn. Dat hoeven we niet te meten. Dat moeten scholen alleen kunnen aantonen."

Cito-toets
Ook Gerrit Schuitemaker vindt de kritiek van schoolbestuurders overdreven. De directeur van de Johan Frisoschool in Rijssen droeg zijn school voor na jarenlang bovengemiddeld te scoren op de Cito-toets. Goede cijfers mogen van hem best de doorslag geven, want die zeggen veel over de sfeer op school.

"Alleen als een kind op school goed in zijn vel zit en zich veilig voelt, kan het goede cijfers halen. Het beeld dat excellente scholen alleen maar bezig zijn met lezen, schrijven en rekenen, klopt niet. We besteden ook natuurlijk ook veel tijd aan gym en handvaardigheid."

Dat het niet storm liep bij de aanmeldingen, wijten Van Wieringen en Schuitemaker aan de Nederlandse bescheidenheid. "Het is niet gebruikelijk om je hoofd boven het maaiveld uit te steken", zegt die laatste. "Maar persoonlijk zie ik daar geen kwaad in. Ik zou het predicaat vooral als mooi compliment beschouwen voor onze inspanningen op school. Niet als een manier om ons op de borst te kloppen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden