Weinig ruimte? Plant een vormboom!

Een boom is een boom, zou je denken. Als kind hebben we er allemaal wel eens een getekend of ingekleurd: een dikke stam met daarop een grote kroon. Gelukkigen onder ons hebben in de tuin van hun jeugd een schommel gehad aan een stevige boomtak. Maar stoere bomen zijn een schaars goed geworden. Door compact bouwen zijn nu vooral vormbomen in trek. ’Bomen in vormen’ is zelfs gekozen als ’boom van het jaar 2007’. Het gaat dan om bomen als bol, cilinder, piramide, blok, scherm of dakvorm.

Vormbomen zijn door mensenhanden gemaakt voor straten én tuinen. Daarbij geldt: pas de juiste boom op de juiste plaats toe. Langs een toegangspad of oprit kunnen bijvoorbeeld bolbomen (acacia, esdoorn of Catalpa) te popperig staan. De verhoudingen zijn dan niet goed. Cilinders of piramidebomen zijn geschikter. Ze kunnen smal en hoog uitgroeien en vooral mooi als ze vanaf de grond vertakken. Ook leibomen kunnen met hun bladschermen een pad of weg accentueren. Vanwege de kunstmatige vorm, hebben vormbomen onderhoudssnoei nodig in de zomer. Bolacacia kan elk voorjaar kort worden gesnoeid, zodat de kroon niet te zwaar wordt voor de relatief dunne stam.

Om schaduw te geven op een terras is de dakvorm geliefd. De takken worden op hoogte horizontaal uitgebogen en vastgezet aan een frame. Om onder te eten is witte moerbei ideaal. Het donkergroene blad is onbehaard en heeft weinig last van luis. Kies van witte moerbei (Morus alba) ’Fruitless’ of ’Macrophylla’ (kleine roze eetbare vruchten). Zwarte moerbei (Morus nigra) is een vruchtheester, vanwege het veroorzaken van vlekken ongeschikt als dakboom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden