Weinig perspectief voor wegatletiek

Nederlands kampioen Stitzinger finisht tijdens marathon van Eindhoven elf minuten na winnaar Chumba

ROB VELTHUIS | EINDHOVEN

De internationale hardloopevenementen op Nederlandse bodem groeien en bloeien. Volstrekt tegengesteld daaraan ontwikkelt zich de Nederlandse wegatletiek. Dat werd tijdens de nationale titelstrijd op de marathon weer eens contrastrijk uitgetekend.

'Eindhoven' bevestigde gisteren de status van internationale toptien- marathon dankzij de Keniaan Dickson Kiptolo Chumba, die in 2.05.46 met twee tellen het parkoersrecord van vorig jaar verbeterde. Meer dan elf minuten later liet Patrick Stitzinger zich kronen als de nieuwe Nederlandse kampioen. Gerard Nijboer, ooit Europees en vice-olympisch kampioen, had als coördinator wegatletiek snel uitgerekend dat de achterstand van Stitzinger ruim drie kilometer bedroeg.

Beschamend was het optreden van Koen Raymaekers, die in het voorjaar nog olympische ambities had maar in Eindhoven na 2.19.17 over de finish strompelde. Met een profcarrière in de atletiek heeft het niets te maken, dan kun je nog zo dapper voor je sport in Kenia gaan wonen.

De hoop op betere tijden is er bij de mannen nauwelijks. Toen Nijboer nog liep was de binnenlandse concurrentie breed en groot, was de kwaliteit hoger en werden de evenementen nog niet met Afrikanen overspoeld. Toen kon het nog gebeuren dat een Nederlander op Olympische Spelen, EK's of WK's een gooi naar een podiumplaats kon doen.

Dat is onmogelijk geworden. Zelfs optimist Nijboer gooit de handdoek in de ring. Sportkoepel NOC-NSF investeert geen cent meer in de wegatletiek. Nijboer heeft van de atletiekunie 25.000 euro zakgeld ter beschikking, voor een bescheiden trainingskamp.

De voormalige wereldtopper wijst op het succes van de talrijke internationaal aansprekende loopevenementen in Nederland. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen deelnemen voor hun plezier en gezondheid. Wie de wedstrijd wint, interesseert ze niet. Wij missen een belangrijke schakel, aansprekende wedstrijdlopers."

"Internationaal kunnen we het met al die Afrikanen vergeten, wij richten ons op Europa. Want dit is een Europees probleem." Maar ook op dat niveau is het zicht op individuele medailles verdwenen. Nederland richt zich daarom op het weinig aansprekende landenklassement van de EK, waarin het in 2006 derde werd.

Bij de vrouwen ligt het doel een stap hoger: daar zou volgend jaar tijdens de WK in Moskou een ploeg moeten deelnemen. Maar ook daar zijn de handvaten zwak. Dankzij de Keniaanse erfenis Kiplagat en Kibet (beiden in Eindhoven afwezig) is er internationaal perspectief, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat Kiplagat (38) zich nog aan een weinig lucratieve toernooimarathon waagt. Verder hoopt de 40-jarige Miranda Boonstra zich als inspiratiebron voor de jongere generatie te ontpoppen.

De laatbloeister werd in Eindhoven voor de elfde maal Nederlands kampioene; op de marathon was dat voor haar een primeur. Boonstra was vooral opgetogen over het feit dat ze voor de tweede maal dit jaar binnen de tweeënhalf uur finishte. "Dat is de bevestiging dat ik een echte marathonloopster ben."

De 2.27.32 van dit voorjaar in Rotterdam was acht seconden te traag om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Gisteren was ze minder voorbereid en finishte ze in 2.28,13, vele minuten voor Andrea Deelstra en Merel de Knegt. Boonstra onderbrak voor hun finish haar interviews met een verontschuldiging: "Sorry, maar ik ben geïnteresseerd in de andere dames. Ik ga sowieso naar de WK, maar het is leuker om met een team te gaan."

Pas volgende zomer staat haar eerstvolgende marathon (WK) op het programma. Om zich op toernooimarathons te prepareren, liep Boonstra in Eindhoven bewust het grootste deel van de wedstrijd zonder haas en pakte ze haar bidons zelf aan. Zelfs de Olympische Spelen in Rio de Janeiro blijven haar bezighouden. "Over tweeënhalf jaar kan ik me daar al voor kwalificeren. Ik kan me niet voorstellen dat ik tegen die tijd slechter ga lopen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden