Weinig ophef over nieuwe uitzettingen Roma

Een Romakamp even ten westen van Parijs Beeld ap
Een Romakamp even ten westen van ParijsBeeld ap

"De uitzettingen van Roma midden in de zomer roepen maar weinig reacties op", schrijft de Franse krant Le Monde. Twee jaar geleden veroorzaakte de door Frankrijk gestarte uitzettingscampagne nog een golf van emotie in Europa.

De krant vraagt zich af waarom het nu stil blijft, terwijl er de afgelopen dagen toch verscheidene ontruimingen van Roma-kampen hebben plaatsgevonden, met name in Lille, Lyon en Parijs en er op 9 augustus al een eerste chartervlucht met 240 Roma aan boord naar Roemenië is vertrokken.

Le Monde constateert dat alleen "de linkse partijen en een deel van de maatschappelijke organisaties voorzichtig hebben gereageerd op de initiatieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken". Zij vinden dat president François Hollande met het uitvoeren van de besluiten van justitie om Roma uit te zetten, zijn verkiezingsbelofte heeft gebroken. Daarin zei hij namelijk dat hij "geen Roma-families zou uitzetten zonder hun een voorstel voor herhuisvesting te doen'.

Le Monde vergelijkt de actie van de Franse president met de aanpak van zijn voorganger, waar destijds veel kritiek op was:

'In de zomer van 2010 leidde de toespraak van Nicolas Sarkozy in Grenoble over de Roma [waarin hij beloofde de helft van de illegale Roma-kampen te ontmantelen, red.] tot veel verontwaardigde reacties. Nu blijven de meeste linkse prominenten opvallend stil.'

De Franse krant wijt de lauwe reacties "voor een deel" aan "de politieke samenstelling van de regering" en aan het feit dat maatschappelijke organisaties nog twijfelen over wat de juiste manier is om te reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden