Robert Oey

FilmrecensieThe good terrorist

Weinig nieuwe inzichten in moslimterrorisme

Robert OeyBeeld ANP

The good terrorist
Regie: Robert Oey
★★★☆☆

Documentairemaker Robert Oey reisde naar Rabat en Brussel, naar Lahore en het Rifgebergte voor zijn film over moslimterrorisme en deradicalisering. Bewonderenswaardig ambitieus. Maar even breed als zijn geografische blik is zijn onderzoeksaanpak en dat ondermijnt uiteindelijk ‘The good terrorist’.

Oey haalt een flink aantal mensen voor de camera, sommigen bedachtzaam, anderen verontwaardigd, met gedachten over de oorzaken van radicalisme, de ‘parallelle wetgeving’ voor terrorismeverdachten en het ongemak in westerse landen met extreem gedachtengoed.

Gebrek aan zelfreflectie

Goud in handen lijkt de maker te hebben met twee voormalige leden van de Hofstadgroep, in 2004 door de AIVD als een terroristische organisatie bestempeld. Beiden zijn na een gevangenisstraf inmiddels weer op vrije voeten. Maar Nouriddin El Fahtni loopt binnen de eerste minuten weg van de camera. En Jason Walters – onherkenbaar gemaakt – betoont zich een slimme spreker die weinig zegt.

Hij klinkt overtuigender over de periode waarin hij zich in de cel volledig kon wijden aan aanbidding, dan over de levensveranderende invloed die de film ‘Schindler’s List’ op hem zou hebben gehad. Een diepgaand portret van deze man zat er misschien bij gebrek aan zelfreflectie niet in, maar het alternatief is onbevredigend.

Wijdlopig benadert Oey een complex fenomeen waar het laatste woord nog lang niet over gezegd is, maar dat ook schreeuwt om focus. ‘The good terrorist’ zal de gemiddelde krantenlezer weinig nieuwe inzichten geven.

Lees ook:

Radicalisering maakt plaats voor frustratie

Voormalig ‘radicaal’ Engin Baydar waarschuwt: naar Syrië uitreizen is niet zo gemakkelijk meer. Maar de voedingsbodem is niet weg. Ondertussen klinkt er in Den Haag de roep om extra anti-terreurmaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden