Weinig Nederlandse bedrijven naar de beurs

Een beursgang moet bedrijven geld opleveren waarmee ze hun groei kunnen financieren. Dat lukt niet als de koersen dalen.

Thijs Pietersen en Janne Chaudron

Weinig Nederlandse bedrijven maken de gang naar de beurs. Beleggers zijn niet bereid te investeren omdat de risico’s te groot zijn. Het slechte sentiment op het Damrak is de grootste oorzaak.

De beperkte toetreding van Nederlandse bedrijven op de beurs is volgens beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van het researchinstituut Iris een trend die al enkele jaren opvalt. „Eigenlijk is de beurs sinds 2000 min of meer gesloten voor nieuwe introducties”, zegt Doeswijk. „Op dat moment spatte de internetbel uiteen en gingen investeerders zich terughoudend opstellen.”

In 2003 ontstond er een lichte opleving, maar het aantal Nederlandse IPO’s (Initial Public Offerings), zoals beursintroducties worden genoemd, bleef beperkt. Doeswijk, die in 2005 onderzoek deed naar 25 jaar Nederlandse beursgangen, schrijft de angst van beleggers voornamelijk toe aan het heersende slechte sentiment. „Een ongunstig klimaat zoals nu brengt extra risico’s mee. Zo zijn beleggers bang voor recessies en hebben ze slecht zicht op de winstgevendheid”, legt de analist uit. Op het lijstje van beursmaatschappij Euronext staan veertien IPO’s in 2007. Het overgrote deel daarvan komt van private equity fondsen of een grote bank als de Royal Bank of Scotland.

Een van de Nederlandse ondernemingen die in 2007 een beursgang uitstelde is het biotechbedrijf Kiadis Pharma. De onderneming met 45 werknemers in drie vestigingen (Amsterdam, Groningen en Montreal) ontwikkelt producten voor behandeling van terminale kankerpatiënten. Bestuursvoorzitter Manja Bouman: „Na de hypotheekcrisis in de VS deze zomer raadden investeerders ons af naar de beurs te gaan. Achteraf is dat een goede beslissing geweest. Het beursklimaat was op dat moment gewoon te slecht.”

Kiadis heeft op termijn geld nodig voor extra onderzoek. Het risico van een beursgang in slechte tijden is dat er minder geld wordt opgehaald dan verwacht. Voor Kiadis is de financiële kwestie echter nog niet urgent. „We hebben geen directe kapitaalbehoefte”, vertelt Bouman.

De uit Shell voortgekomen producent voor onderdelen van biobrandstoffen Avantium, blies zijn beursgang in oktober 2007 zelfs helemaal af. „De AEX kelderde in die tijd enorm”, zegt topman Frank Roerink van Avantium. „Eind oktober schommelde hij nog rond de 560 punten, begin november ging hij naar 500.”

Avantium overwoog een beursgang om zo’n twintig tot dertig miljoen euro op te halen voor ontwikkelingsprogramma’s. Het bedrijf vreesde echter dat het rendement achter zou blijven door de onzekere tijden op de beurs. „Achteraf zijn we natuurlijk opgelucht dat we de beursgang hebben afgeblazen”, aldus Roerink. Het technologiebedrijf heeft inmiddels een investeerder gevonden die de voor duurzame energie bedoelde ontwikkelingsprogramma’s financiert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden