Weinig missers bij de post

Postbezorging in en om het weekeinde: daar is vast van alles mee mis. Want wie krijgt er tegenwoordig op maandag nog post!

Dit keer op keer geuite vooroordeel moest nu maar eens onderzocht worden, meende de redactie van Etcetera. De vraag werd 'wanneer moet je je brief of ansichtkaart versturen wil je de meeste kans hebben dat 'ie op maandag aankomt'. En om de proef wat veelzijdiger te maken werden niet alleen ansichten en brieven, maar ook kleine en grote drukwerkenveloppen klaargemaakt voor verzending.

Twee weken geleden, op vrijdagmiddag, vrijdagavond en zondagavond stopten ongeveer dertig Trouw-redacteuren (en hun familieleden) 486 stukken post in zo'n vijftig verschillende brievenbussen. Veel post werd verzonden uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en omgeving, maar ook reisden redacteuren naar de verste uithoeken - Valkenburg, Vlissingen, Winschoten, Geesteren en Bantega - om het de PTT lastig te maken. En dat alles in de vaste overtuiging dat de juistheid van het vooroordeel zou worden aangetoond!

Maar nee: het allergrootste deel van de post kwam keurig op tijd aan. 95 procent van de brieven en ansichten werd binnen 24 uur op de tien afgesproken adressen afgeleverd. In Almere, Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Gameren, Joure, Maastricht, Nieuwlande, Purmerend en Zeist. Dus de vraag was snel beantwoord: als je wilt dat je post op maandag aankomt is posten voor de buslichting van zondagavond vroeg genoeg. Op vrijdagavond versturen kan natuurlijk ook, maar dat heeft geen enkele zin; met die post gaat het PTT-bedrijf pas zondagavond aan het werk. Die vrijdagavondlichting is eigenlijk alleen maar van belang voor lokale post, die dan nog op zaterdag besteld wordt. En of je een ansicht, een wenskaart in een envelop of een brief te versturen hebt maakt ook al geen verschil.

Er was nauwelijks een patroon te ontdekken in de post die wel te laat kwam. De enige bestemming die er in negatieve zin uitsprong was Maastricht. Tien van de in totaal 51 kaarten en enveloppen arriveerden daar op dinsdag, dat wil zeggen een dag te laat. Dat Maastricht in een uithoek ligt kan de oorzaak niet zijn. Post uit Friesland werd prompt de volgende dag in Limburg bezorgd, terwijl brieven uit Amsterdam, Vleuten en Bilthoven er een dag extra over deden. Bovendien: in Joure, toch ook een aardig eindje van de Randstad verwijderd, kwam vrijwel alles op tijd aan. De enige wanklank hier was een drukwerkenvelop die pas op donderdagmorgen binnensukkelde. Onverklaarbaar laat, want de envelop was 's zondags in Amsterdam gepost, voldoende gefrankeerd en juist geadresseerd.

Er waren meer van dergelijke ondoorgrondelijke vertragingen. Want waarom is post uit 's Gravenmoer, Muiderberg, Heiloo, Zwolle en Sittard de volgende dag probleemloos waar ze moet zijn, terwijl een op vrijdag op het hoofdpostkantoor van Rotterdam afgeleverde drukwerkenvelop op A-4-formaat op zaterdag Dordrecht niet haalt? En wat te denken van twee ansichtkaarten, gericht aan hetzelfde adres in Den Haag, tegelijkertijd in de bus gegooid in Amstelveen, waarvan de ene op maandag en de andere op woensdag op de mat valt?

Ongeveer net zo onverklaarbaar ging het met een piepklein postcode-experimentje. Zes van de 270 verzonden gewone brieven waren met opzet van een foute postcode en/of fout adres voorzien. Twee daarvan waren, vrijdag gepost, gewoon op zaterdag al op hun bestemming, in Zeist en Maastricht. De rest deed er, zoals verwacht mocht worden, langer over. In Den Haag en Nieuwlande waren ze er op dinsdag, in Gameren op woensdag en in Dordrecht op donderdag. Daar was de brief eerst verkeerd bezorgd en had de ontvanger de brief met een 'onbekend, retour afzender' weer weggestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden