’Weinig kinderen kennen hun rechten’

Kinderombudsman Marc Dullaert: 'Sierra Leone was de hel. Daar werden letterlijk de lijken van kinderen op elkaar gestapeld.' (FOTO HERMAN ENGBERS) Beeld herman engbers
Kinderombudsman Marc Dullaert: 'Sierra Leone was de hel. Daar werden letterlijk de lijken van kinderen op elkaar gestapeld.' (FOTO HERMAN ENGBERS)Beeld herman engbers

amsterdam – - Zijn interesse voor kinderrechten ontstond acht jaar geleden in Sierra Leone, vertelt Marc Dullaert (47). Hij belandde als tv-producent ’toevallig’ in een vluchtelingenkamp: „Dat was Dantes hel. Daar werden letterlijk de lijken van kinderen op elkaar gestapeld. Ik moest huilen en dacht: ik móet iets doen.”

Iris Pronk

Deze ’ommekeer in zijn leven’ leidde tot de oprichting van de stichting KidsRights, die zich vooral inzet voor kwetsbare kinderen in ontwikkelingslanden. Binnenkort heeft Dullaert er een nieuw werkterrein bij: in april wordt hij geïnstalleerd als de eerste Kinderombudsman van Nederland.

U heeft zelf drie kinderen, van 9, 12 en 15 jaar oud. Hoe vinden zij uw nieuwe baan?

„Ontzettend leuk. Ze vonden het ook tijd worden. ’Jij doet altijd van alles voor de kinderen in het buitenland, maar niet voor Nederlandse kinderen’, zeiden ze. Ik dacht: ’Oei, die zit.’”

Is hier wel genoeg te doen voor een Kinderombudsman? Vergeleken met Sierra Leone hebben veel kinderen in Nederland het goed.

„De beroemde metafoor van de appels en de peren dringt zich op. Ook in Nederland spelen grote problemen. Ik heb hier een rapport uit 2010 van kinderrechtenexperts waarin ze worden opgenoemd. Er worden jaarlijks meer dan 100.000 kinderen mishandeld. De jeugdzorg kampt nog altijd met wachtlijsten. Er zijn asielzoekerskinderen die lijden onder het vreemdelingenrecht. En helaas worden kinderen ook in Nederland slachtoffer van seksuele uitbuiting en mensenhandel.”

Met welk probleem begint u straks?

„Over mijn agenda kan ik pas vrijuit praten als ik beëdigd ben. Maar een van de eerste dingen die ik ga doen is de betrokkenheid van jongeren organiseren. Ik wil niet over hun hoofden heen praten. Ik wil ook niet alleen een klachtenbureau zijn, maar vooral een antenne en een spreekbuis van jongeren. Daarbij zal ik de nieuwe, sociale media gebruiken.

Preventie vind ik ook heel belangrijk: kinderen moeten weten wat hun rechten zijn. Daar zit echt een lacune: vraag vijf kinderen ernaar, en vier staan met hun mond vol tanden. We denken in Nederland wel dat we op het gebied van mensenrechten voor de troepen uitlopen, maar dat is helemaal niet zo. Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties heeft ons ook op de vingers getikt.”

Wat is het verschil tussen de Kinderombudsman en de Nationale Ombudsman?

„Kinderen kunnen zich ook in de toekomst gewoon bij de Nationale Ombudsman blijven melden. Maar hij gaat alleen over de relatie tussen kinderen en de overheid. Ik mag mij ook uitspreken over privaatrechtelijke instellingen, bijvoorbeeld scholen of de jeugdzorg.

Bij klachten daarover wil ik trouwens, zonder het individu te negeren, focussen op de structurele problemen. Ik zie mijzelf vooral als mediator: laten we samen met instanties aan tafel gaan zitten, en kijken hoe we die wachtlijsten kunnen oplossen.”

Hoe gaat u straks om met politiek gevoelige zaken als die van Sahar, een Afghaans meisje dat bedreigd wordt met uitzetting?

„Mijn enige basis en toetssteen is het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat verdrag zou in sommige gevallen kunnen botsen met het Nederlandse recht. Ik wil geen politieke speelbal worden, ik wil rondlopen met een rechte rug. Meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden