Weinig kiezers zien Roemer als premier

null Beeld

SP-lijsttrekker Emile Roemer heeft de grootste moeite buiten zijn eigen partij-aanhang geloofwaardigheid te vinden als kandidaat voor het premierschap. VVD-leider Mark Rutte is onder kiezers veel populairder als premier, behalve dan bij de aanhang van de SP.

Als de verkiezingen, zoals de opiniepeilingen doen geloven, inderdaad een race worden tussen Rutte en Roemer met als inzet de vraag wie de grootste partij gaat leiden en daarmee mogelijk het initiatief krijgt in een kabinetsformatie, dan liggen de problemen bij de lijsttrekker van de SP.

Dit blijkt uit een analyse van de gegevens van meer dan 100.000 mensen, die op onder meer trouw.nl het Kieskompas invulden. Kieskompas is een initiatief van VU-politicoloog André Krouwel en Trouw. De gegevens zijn vergeleken met representatief opinieonderzoek van Ipsos Synovate. Uit peilingen vorige week en deze week blijkt dat vooral mensen die zeggen te stemmen op ChristenUnie, CDA, D66 in Rutte duidelijk de betere premierskandidaat zien. Maar ook bij PvdA en GroenLinks krijgt Roemer maar net de voorkeur. Het rapportcijfer voor Roemer is in de loop van de afgelopen weken over de volle breedte ook gedaald.

Roemer doet het uiteraard vooral goed onder mensen die zeggen naar alle waarschijnlijkheid SP te gaan stemmen. Zelfs van de SP-stemmers vindt 11 procent Roemer ongeschikt als premierskandidaat. Bij aanhangers van de PvdA krijgt hij het rapportcijfer 5,6, terwijl Rutte van de sociaaldemocraten een 5,4 krijgt.

Rutte scoort onder aanhangers van andere partijen veel minder onvoldoendes dan Roemer (alleen bij aanhangers van de PvdA, de Partij voor de Dieren en de SP). De SP-leider scoort alleen een voldoende onder de aanhangers van zijn eigen partij: een 7,5.

Ook gerangschikt naar andere kenmerken van de kiezers die het Kieskompas invulden, ziet het er voor Roemer niet gunstig uit. Hij scoort bijvoorbeeld onder alle leeftijdsgroepen, van jong naar oud, een onvoldoende, terwijl Rutte juist een voldoende scoort.

Als het gaat om de werkkring geeft slechts één groep Rutte een onvoldoende: uitkeringsgerechtigden, wellicht niet geheel toevallig de enige groep die Roemer juist een voldoende geeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden