Weinig inspiratie op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs toonden donderdag weinig inspiratie. De hoeveelheid verhandelde aandelen was laag, mede door de viering van Hemelvaartsdag. Veel handelaren hadden besloten om vrij te nemen. De graadmeters op het Damrak bleven dicht in de buurt van de slotstanden die woensdag werden bereikt.

ANP

De Europese beurzen openden met winst, maar verspeelden die tegen het einde van de ochtend. Berichten over een bezuinigingsakkoord in Portugal gaven de markten vervolgens een impuls om te stijgen, maar ook die winst werd grotendeels prijsgegeven, met name in Amsterdam.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot 0,9 punten ofwel 0,3 procent hoger op 337,80 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg eveneens 0,3 procent en eindigde op 555,84 punten. In Frankfurt en Londen ging het er heviger aan toe met winsten tot 1,1 procent. De CAC 40 in Parijs verloor 0,1 procent.

Parijs

De beurs in Parijs werd onder meer getemperd door Credit Agricole (min 3,6 procent) dat door het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzocht zal worden op de handel in hypotheekproducten. Ook Deutsche Bank (min 1,5 procent) en UBS zullen, naast onder meer Goldman Sachs en Morgan Stanley, worden onderzocht.

Ondanks het lome verloop van de handelsdag waren er nog enige uitschieters. Zo steeg het aandeel BinckBank ruim 7 procent. De internetbroker maakte woensdag aan het einde van de middag bekend de blootstelling aan Ierse en Spaanse staatsobligaties met 60 procent te hebben afgebouwd tot 160 miljoen euro. Dat eventuele risico's op de resterende som acht het bedrijf acceptabel.

ArcelorMittal

De Britse durfkapitalist 3i won eveneens ruim 7 procent na de bekendmaking van de resultaten in het gebroken boekjaar 2009/2010 dat eind maart afliep. De waarde van de beleggingen steeg met 15 procent, aldus 3i. Analisten van JPMorgan en Cazenove vonden de resultaten ,,bemoedigend.''

ArcelorMittal stond geruime tijd in de min, maar steeg tegen het einde van de handel bijna 1 procent. UBS verlaagde zijn beleggingsadvies voor de Europese staalsector, waardoor de aandelen onder druk kwamen. ArcelorMittals Duitse branchegenoot ThyssenKrupp bleef steken op een verlies van 1,6 procent.

Euro

Telecomconcern KPN steeg 1,5 procent. RBS verhoogde zijn beleggingsadvies voor KPN. In Londen won de Britse telecomreus BT ruim 10 procent na de bekendmaking van de goede kwartaalcijfers. Het Spaanse Telefónica kwam ook met cijfers. De winst viel iets lager uit dan verwacht en het aandeel daalde in Madrid met 0,3 procent.

De euro noteerde donderdag 1,2555 dollar. Aan het einde van de Europese handelsdag woensdag was de munt 1,2640 dollar waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden