Weinig in de media, wel beloond door de kiezer: de Partij voor de Dieren

Marianne Thieme (PvdD) op de fractiekamer van de Partij voor de Dieren, na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld ANP
Marianne Thieme (PvdD) op de fractiekamer van de Partij voor de Dieren, na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

Niet alleen GroenLinks en lokale partijen behaalden grote winsten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Haast in de schaduw won de Partij voor de Dieren (PvdD) zetels in dertien van de vijftien gemeenten waar ze meedeed. "Groene politiek heeft duidelijk gewonnen", stelt partijleider Marianne Thieme.

Noor de Kort

In bijna alle plaatsen waar de PvdD al met een raadslid was vertegenwoordigd, werd het aantal zetels minstens verdubbeld of zelfs verdrievoudigd (Amsterdam, Leiden). Alleen in Gouda en Rotterdam blijft de partij steken op één zetel. Spectaculair is de score in Almere, waar de partij vanuit het niets met drie leden in de raad komt.

De belangrijkste verklaring voor het succes is volgens Thieme "dat steeds meer mensen de brede, duurzame boodschap achter onze smalle voordeur ontdekken". Ook het grote aantal vrouwen op de lijst is positief ontvangen, denkt de partijleider. "We hebben laten zien dat we onszelf niet alleen een emancipatiepartij noemen, maar in de praktijk echt iets doen met dat ideaal."

De Partij voor de Dieren was bovendien een belangrijke aanvoerder van het nee-kamp rond het referendum over de inlichtingenwet. "We hebben een heel uitgesproken mening over de wet geventileerd. Op die manier hebben we veel mensen bereikt."

Online campagne

De partij voerde vooral campagne via online kanalen als Youtube en Facebook. In de traditionele media was de partij niet bijzonder aanwezig. In Amsterdam bijvoorbeeld ging alle aandacht uit naar Forum voor Democratie, dat procentueel minder blijkt te scoren dan de PvdD. "De NOS laat zich steeds weer verrassen door de winst van de PvdD", lacht Thieme. Zelf rekende zij wel op een toename van het aantal zetels. "Ik zag het niet alleen aan de peilingen, maar ook aan de groei van onze leden."

Vroeger werd er volgens de fractieleider nog lacherig gedaan over de partij, maar die tijd is nu voorbij. “Er zijn steeds meer mensen die er niet meer voor schromen dat zij Partij voor de Dieren stemmen. Zij zijn trots dat ze kiezen voor een partij die ver afstaat van het establishment.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden