Weinig ideeën over toekomst Friesland

Van onze correspondente LEEUWARDEN - Er zijn maar weinig nieuwe ideeën geopperd op het eerste 'nazomeravondgesprek' dat op initiatief van het bestuur van Friesland is georganiseerd.

Op uitnodiging van gedeputeerde staten mag de Friese bevolking vier avonden lang gaten schieten in de toekomstvisie die het bestuur heeft ontwikkeld. De provincie wil niet afwachten wat Friesland aanwaait, maar zelf het heft in handen nemen. Daarvoor is het rapport 'Veranderen om te behouden' geschreven.

“We wachten op iemand die zegt dat we het compleet bij het verkeerde eind hebben. Om vervolgens te horen hoe het wel moet”, stelt gedeputeerde Gerard van Klaveren.

Dat zat er in ieder geval op de eerste avond niet in. Het grootste gedeelte van de 200 belangstellenden reageerde maandagavond in Leeuwarden tam, of kwam met bekende en weinig verrassende stellingen.

Werkloosheid

Het rapport van de provincie 'Veranderen om te behouden' richt zich in het bijzonder op de economische situatie. De provincie wil het werkloosheidspercentage naar beneden hebben. Om dat te bereiken zijn twee ontwikkelingszones aangewezen voor de industrie. Het gaat dan om het gebied Leeuwarden/Harlingen en het gebied langs de A 7, Sneek/Heerenveen/Drachten.

De provincie wil hiermee voorkomen dat her en der verspreid de grote bedrijven de openheid van het Friese landschap aantasten.

Daarmee komt direct een punt om de hoek kijken. Wat wil Friesland met de natuur en in welke verhouding moet dit staan tot de landbouw? De provincie wil fors investeren in natuurgebieden en daarmee ook het grootschalig toerisme buiten de deur houden. Op al die punten kan de bevolking reageren.

Geen vragen

Het volledige college is op komen draven om naar de geweldige ideeën van de bevolking te luisteren. Onder aanvoering van gespreksleider Klaas Jansma wordt het publiek geprikkeld uitspraken te doen. Vragen stellen is verboden. Het gaat om het deponeren van stellingen.

Omdat zeker de helft van de aanwezigen verbonden is aan een belangenvereniging, dreigt de avond te verzanden in de bekende discussies. De zakenman tegenover de natuurliefhebber, de milieufederatie tegen de boerenorganisatie FLTO en de stedeling tegen de inwoners van de kleine dorpen.

In de pauze is gedeputeerde Gerard van Klaveren dan ook zichtbaar teleurgesteld. “Het levert geen nieuwe dingen op en dat is wat we willen bereiken met deze gesprekken. Het is duidelijk dat er bij al onze standpunten voor- en tegenstanders zijn. Die discussie hebben we echter al gehad.”

Meer pit

Na de pauze komt er wat meer pit in het publiek. “De provincie durft geen duidelijke keuze te maken. De economische ontwikkelingszone moet nog meer worden geconcentreerd. De provincie moet niet op twee paarden wedden,” vindt een jonge ondernemer. De gedeputeerden knikken en schrijven de suggestie op in hun aantekenboekje.

Iedereen wordt wakker wanneer een 'gewone burger' oppert om Fokker naar Friesland te halen. Hij zegt dat hij daar een compleet uitgewerkt plan voor heeft, maar krijgt niet de kans het uit te leggen. Hij wordt bij voorbaat al niet serieus genomen.

Een leraar van de Thorbecke-academie, een opleiding voor overheidsmanagement, vraagt zich openlijk af of deze bijeenkomsten geen farce zijn. “In hoeverre is hier sprake van inspraak. Is dit een democratische bijeenkomst of is dit alleen bedoeld om jullie image op te vijzelen?”

Geen inspraak

Commissaris van de koningin Loek Hermans moet bevestigen dat het inderdaad niet om inspraak gaat, maar dat de goede suggesties zeker zullen worden meegenomen in de besluitvorming.

De gedeputeerden moeten nu maar hopen dat de drie volgende bijeenkomsten wel goede suggesties opleveren, die verder gaan dan het advies om het failliete Fokker naar Friesland te halen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden