Weinig iconische rollen, toch een bekend gezicht

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Hij had een van de markantste koppen in Hollywood - filmacteur Ernest Borgnine (uitgesproken met lange i-klank aan het eind). Zondag overleed hij, 95 jaar oud. Die karakteristieke kop, waarin vooral de brede mond met spleetje tussen de voortanden om aandacht vroeg, is in zijn lange en productieve leven amper veranderd. Natuurlijk, er kwamen rimpels bij, maar die uitnodigende blik, die goedlachse guitigheid, die was er vanaf het begin. Elke keer als je Borgnine zag, gaf dat het vertrouwde gevoel van: Hé, die ken ik! Een bekend gezicht.

En toch heeft Borgnine niet in buitensporig veel klassiekers gespeeld - en veel echt iconische hoofdrollen heeft hij ook al niet gehad. Met uitzondering misschien van 'Marty', de film van Delbert Mann waarvoor hij in 1956 een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol kreeg. Hij versloeg in dat jaar bij die Academy Awards zwaargewichten als James Dean ('East of Eden'), James Cagney ('Love Me or Leave Me'), Frank Sinatra ('The Man with the Golden Arm') en Spencer Tracy ('Bad Day at Black Rock') - en dat zegt iets over Borgnine's status. De film 'Marty', zíjn film, won in dat jaar van nu legendarische klassiekers als 'East of Eden' en 'Rebel Without a Cause' (allebei niet eens genomineerd), ook nog drie andere Oscars, waaronder die voor beste film.

Borgnine werd in 1917 geboren in Hamden, Connecticut, uit Italiaanse ouders. Hij diende tien jaar in de Amerikaanse marine voordat hij een acteursopleiding begon. Hij maakte zijn filmdebuut in 1951 en brak twee jaar later door met een rol in 'From Here to Eternity'. De acteur speelde in grote films als 'The Dirty Dozen' van Robert Aldrich, 'The Wild Bunch' van Sam Peckinpah en de western 'Vera Cruz' (met Gary Cooper en Burt Lancaster), maar hij kreeg ook een Razzie voor slechtste acteur in 'The Poseidon Adventure'. Op gevorderde leeftijd trad hij regelmatig op als gastacteur in televisie-series als 'Little House on the Prairie', 'The Love Boat' en 'Murder, She Wrote'.

Borgnine was vijf keer getrouwd, onder anderen met - voor slechts een maandje - Broadway-diva Ethel Merman. Merman wijdde in haar autobiografie een hoofdstuk aan dat huwelijk: één blanco pagina.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden