Weinig duurzaams aan Maleisisch hardhout

Staatssecretarissen Dijksma en Mansveld negeren keiharde bewijzen van corruptie, betoogt bosexpert Eric Wakker.

ERIC WAKKERWERKT BIJ AIDENVIRONMENT ASIA en DOET VANAF 1991 ONDERZOEK NAAR DE HANDEL IN TROPISCH HARDHOUT TUSSEN NEDERLAND EN MALEISIË

Deugt het hardhout uit Maleisië met het MTCS-logo? Ja, vinden staatssecretarissen Wilma Mansveld (milieu) en Sharon Dijksma (natuur). Zij willen hardhout dat voldoet aan de eisen van het Malaysian Timber Certification Council (MTCC) bestempelen als 'volledig duurzaam', waarmee het voldoet aan de inkoopeisen van Rijk, provincies en gemeenten.

Vorige week bleek bovendien dat beide PvdA-bewindslieden alle gezeur van ngo's over het Maleisische hout beu zijn. Ngo's die kritiek hebben op MTCC, dienen volgens het duo vooral de belangen van hun 'eigen' logo, FSC. Een infame beschuldiging die doet denken aan de Maleisische stijl van politiek bedrijven.

Feit is dat rond de productie en handel van hardhout in Maleisië een penetrante geur van corruptie hangt. Maleisië kent geen regels voor de financiering van politieke partijen. Houtkap en ontbossing zijn daarmee sinds jaar en dag een bron van inkomsten voor politici. Al in 2012 bracht de Britse klokkenluiderswebsite Sarawak Report hierover keiharde bewijzen naar buiten. Hoe bijvoorbeeld de miljoenenopbrengsten van de houtkap door de grootste politieke partij en politieke elite in Maleisië worden afgeroomd.

undefined

Schimmenspel

Het is niet voor niets dat het MTCC-certificaat de namen van de concessiehouders en hun onderaannemers in nevelen gehuld laat: zo kunnen de inkomsten uit de houtkap onopgemerkt voor politieke doelen worden afgeroomd. Mansveld en Dijksma negeren ook belangrijke academische studies die aantonen dat Maleisische lokale elites uiterst behendig zijn in een schimmenspel waarbij producteisen die de wereldmarkt stelt, vooral leiden tot cosmetische verbeteringen die hun gevestigde belangen ongemoeid laten.

De bevolking heeft het nakijken. Zo wordt voorkomen dat milieueffectrapportages voorafgaand aan houtkap worden uitgevoerd. De lokale wet schrijft zo'n rapport voor, voor gebieden groter dan 500 hectare. In de praktijk worden dus grotere concessies opgedeeld in kleinere eenheden. MTCC erkent officieel ook de rechten van inheemse volken, maar laat onvermeld dat die rechten in de praktijk uiterst beperkt zijn.

Het voornaamste doel van het Maleisische houtkeurmerk MTCC is een rookscherm op te houden om de indruk te wekken dat sprake is van duurzaam bosbeheer terwijl de ontbossing onverminderd doorgaat. Het is niet de bedoeling dat het publiek dat te weten komt. Dat zou consumenten op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom wordt het ngo's opzettelijk moeilijk gemaakt om een goede kaart van het MTCC-gecertificeerde bos te bemachtigen. Wanneer dan toch blijkt dat er wordt ontbost, dan trekt MTCC een uitgebreide trukendoos open om te voorkomen dat een certificaat ingetrokken moet worden.

Toen de bosdienst van de deelstaat Kelantan een gebied van 37 keer de Hoge Veluwe begon te ontbossen, trok MTCC het certificaat bijvoorbeeld niet in. Het werd gewoon opnieuw voor het resterende bos verstrekt.

MTCC is dus zo geloofwaardig als zij van wc-eend die wc-eend adviseren. Mansveld en Dijksma laten zich met open ogen door de Maleisische public relations misleiden. Dat is teleurstellend voor de talloze houthandelaren en gemeentelijke diensten die zich al jaren inzetten om alternatieven voor MTCC-meranti toe te passen. Om van het regenwoud en zijn inheemse volken maar niet te spreken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden