Weinig beweging verwacht op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam zal woensdag naar verwachting vlak openen. De handel krijgt steun van het positieve slot van Wall Street en de koerswinsten op de Aziatische beurzen.

Indicatoren die wijzen op een lagere opening van de Amerikaanse beurzen later op de dag zullen het optimisme echter temperen.

Bovendien zullen beleggers het voorzichtig aan doen in aanloop naar een aantal belangrijke Amerikaanse macrocijfers later op de dag en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Algemeen verwacht wordt dat de rente met 50 basispunten zal worden verlaagd om de economie weer op gang te helpen.

Weinig beweging

Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer, verwacht dat de AEX-index weinig beweging zal laten zien bij de opening. Een half uur voor de opening koerst de future op de AEX 0,5 procent lager op 240,40 punten. Koenders denkt niet dat de beurzen de komende tijd veel steun zullen krijgen van gunstige cijfers over de economische ontwikkelingen. ,,Het sentiment blijft erg fragiel. Het enige positieve op dit moment is de lage waarderingen van aandelen. Ze hebben in tientallen jaren niet meer zo laag gestaan'', aldus Koenders.

Ook Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij SNS, verwacht weinig spektakel op het Damrak woensdag. ,,Het zal een typisch rustig decemberdagje worden met afnemende volumes.''

Cijfers arbeidsmarkt

Woensdagmiddag krijgt de markt te maken met belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Het gaat om cijfers van salarisstrookverwerker ADP in de private sector over de maand november. Analisten verwachten dat de werkgelegenheid met 200.000 is afgenomen. ,,Het zal geen mooi plaatje worden. In tijden van economische verslechtering zie je altijd dat de werkloosheid heel snel oploopt'', aldus Van Zeijl.

Ook kijken beleggers uit naar cijfers van het Institute for Supply Management (ISM) voor de Amerikaanse dienstensector over de maand november.

Koopjesjagers

Koopjesjagers stuwden de koersen op Wall Street dinsdag, na zware verliezen op maandag. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 3,3 procent hoger op 8419,09 punten. De S&P 500-index kreeg er 4 procent bij en stond op 848,81 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 3,7 procent hoger op 1449,80 punten. Maandag sloten de beurzen met zware verliezen op de borden.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, eindigde dinsdag met een winst van 2,5 procent, ofwel 5,84 punten, op een slotstand van 241,34 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen sloot 1,2 procent lager op 310,25 punten.

Fusiegolf chipproducenten

ASML komt mogelijk onder druk te staan na een interview in Het Financieele Dagblad met topman Peter Wennink. Hij houdt rekening met een fusiegolf onder chipproducenten. Door de kredietcrisis is de kredietverlening aan de sector nagenoeg stilgevallen. Daardoor dreigt een groep chipproducenten zijn toevlucht te moeten zoeken tot overheidssteun of andere, grotere chipfabrikanten. ,,De koers zal wel negatief reageren, hoewel dit toch niet echt als een verrassing kan komen'', aldus Van Zeijl van SNS.

De euro noteerde woensdagochtend 1,2710 dollar tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden