Weinig beleid voor subsidie aan religieuze instellingen

Slechts een beperkt aantal Nederlandse gemeenten heeft duidelijke regels voor het subsidiëren van religieuze organisaties. De meeste gemeentelijjke subsidie gaat naar christelijke instellingen, humanistische en islamitische organisaties krijgen samen zo'n 30 procent van het geld.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van Forum, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en het Verwey Jonker Insituut. Ambtenaren van 59 gemeenten vulden hiervoor een enquête in.

De meeste gemeenten hebben geen regels voor het geven van subsidies aan levensbeschouwelijke organisaties. Slechts een kwart heeft specifiek beleid op dit gebied; 13 procent heeft interne gedragsregels.

Als gemeenten regels hebben, staat daar bijvoorbeeld in dat er alleen subsidie mag worden gegeven voor maatschappelijke activiteiten en niet voor het verspreiden van de eigen denkbeelden. Het is volgens de wet namelijk niet de bedoeling dat overheden geld geven voor dat laatste.

Iets minder dan de helft (47 procent) van de gemeenten gaf tussen maart 2006 en december 2009 subsidie aan levensbeschouwelijke organisaties. Bij 53 procent was dat niet het geval.

Het komt het vaakst voor dat gemeenten christelijke organisaties subsidiëren. 37 procent van de lokale overheden gaf geld aan protestantse organisaties, 26 procent aan rooms-katholieke. Humanistische clubs kregen subsidie van 15 procent van de gemeenten, islamitische van 14 procent.

Gemeenten geven subsidie voor een breed scala aan activiteiten. Zo trok een kwart de portemonnee voor organisaties die de integratie en participatie wilden bevorderen. Instelingen die culturele evenementen faciliteerden, kregen geld van 20 procent van de lokale overheden. 4 procent gaf geld aan verenigingen die ontspoorde of geradicaliseerde jongeren proberen te bereiken.

De afgelopen jaren ontstond er regelmatig discussie over gemeenten die geld gaven aan levensbeschouwelijke organisaties. In Nijmegen ontstond vorige week ophef over een subsidie aan de islamitische stichting Ar Rayaan, die onder meer polygamie propageerde. De Amsterdamse gemeenteraad stond vorig jaar op zijn achterste poten toen het stadsbestuur geld gaf aan moskeeën voor een project dat onder meer radicalisering onder moslimjongeren moest tegengaan.

De Gereformeerde Kerk in Barneveld. (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden