Weinig animo voor tv-plannen kabinet

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, media) wil het publieke omroepbestel openbreken. Maar de partijen die de concurrentie met de omroepen aan moeten gaan, de onafhankelijke tv-producenten en maatschappelijke organisaties, staan hier niet om te springen, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Teun Lagas en Kristel van Teeffelen

Zo zijn er productiebedrijven die vrezen dat ze in de strijd om de zendtijd de relatie met de omroepen - hun klanten - in de waagschaal stellen. Bij maatschappelijke organisaties heerst vooral het gevoel: ieder z'n eigen vak.

In het plan 'Toekomst van het publieke mediabestel', waar de Tweede Kamer maandag over debatteert, wil Dekker ook andere partijen dan de omroepen de kans geven tv-programma's te maken voor de publieke netten. Daarvoor moet 50 procent van het Hilversumse programmabudget worden vrijgemaakt, een pot van ongeveer 210 miljoen euro. Omroepen, productiebedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen daarvoor rechtstreeks programma-ideeën indienen bij de overkoepelende bestuurdersclub NPO (Nederlandse Publieke Omroep).

De andere helft van het jaarlijkse budget van 420 miljoen euro blijft de NPO reserveren voor louter de gevestigde omroepverenigingen.

Pitchen
De onafhankelijke producenten zien wel in dat rechtstreeks pitchen bij de NPO sneller en kansrijker kan zijn dan de huidige gang van zaken: eerst een omroep zoeken die iets in het programmaformat ziet. Maar tegelijk kan het overslaan van de omroepen ergernis oproepen bij die organsaties, waar de producenten altijd nog voor een deel van afhankelijk blijven. Ook bij de vernieuwing van Dekker blijven de omroepen de belangrijkste speler op het Hilversumse Mediapark.

Wanneer de producenten vanwege klantenbinding terughoudend blijven en de omroepen als een bok op de haverkist blijven zitten, hindert dat de wens van de staatssecretaris: publieke omroepen met meer interne concurrentie en meer creativiteit.

'Nieuwe geluiden'
Dekker wil ook meer ruimte op televisie voor 'nieuwe geluiden' van maatschappelijke- en culturele organisaties, zoals milieugroepen, de ANWB of het Rijksmuseum. Dergelijke organisaties maken nu al soms co-producties met omroepen. Straks kunnen ook zij buiten de omroep om programmavoorstellen indienen.

Maar ook die organisatie zijn nauwelijks enthousiast. "We gaan niet eigen omroepje spelen", zegt een woordvoerder van de Vereniging Milieudefensie. "Ieder z'n vak", vindt het Wereld Natuur Fonds.

De staatssecretaris volgt met zijn plan voor het openbreken van het gesloten omroepbestel in grote lijnen een advies van de Raad voor Cultuur. Daarin stond dat veel meer organisaties van buiten Hilversum voor tv-programma's met een publieke waarde kunnen zorgen.

Staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap Sander Dekker. Beeld ANP
Staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap Sander Dekker.Beeld ANP

Vandaag in de Verdieping: 'De omroepen negeren. Wie durft?'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden