Weinig animo voor Kerkbalans Nieuwe Stijl

Marktgerichte aanpak kost vrijwilligers veel tijd. Te weinig gemeenten doen mee.

Van onze redactie religie & filosofie

De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving van de Protestantse Kerk in Nederland (RPG) vindt dat te weinig protestantse kerkgemeenten meedoen met Kerkbalans Nieuwe Stijl. Dat blijkt uit het verslag van de actie Kerkbalans 2010 van de RPG.

Een ’groot aantal’ protestantse gemeenten doet volgens het rapport nog steeds niet mee aan Kerkbalans Nieuwe Stijl, dat nu vijf jaar draait. Hoeveel gemeenten het precies zijn, meldt het verslag niet. Door de manier van meten is dat aantal alleen bij benadering vast te stellen, zegt Bert van Rijssen. Hij is adviseur namens de PKN voor de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, de commissie die Kerkbalans coördineert. „Het is in ieder geval minder dan de helft van de protestantse gemeenten die Kerkbalans Nieuwe Stijl toepast.”

Kerkbalans Nieuwe Stijl is vijf jaar geleden in het leven geroepen om de kerkelijke financiën ondanks het gestaag dalende ledenaantal toch veilig te stellen. Momenteel is het zo dat een steeds kleinere groep mensen steeds meer geld geeft. Zo geven PKN-kerkleden gemiddeld iets meer dan 90 euro per jaar aan Kerkbalans. Kerkbalans Nieuwe Stijl moet ook randkerkelijke en niet-betalende leden over de streep trekken om geld te geven aan de kerk. Daarnaast worden betalende kerkleden gevraagd om een extra bedrag in de kas te storten. Tot nog toe heeft de opbrengst van de jaarlijkse actie Kerkbalans nog niet te lijden onder het teruglopend aantal kerkleden.

Met Kerkbalans halen vijf Nederlandse kerkgenootschappen geld op voor de plaatselijke parochies, gemeenten en kerken. Naast de PKN doen ook de rooms-katholieke kerk, de oud-katholieke kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap mee.

Emile Duijsens, voorzitter van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, weet wel een reden waarom Kerkbalans Nieuwe Stijl maar matig aanslaat. Kerkbalans op de oude manier betekent dat iedere potentiële gever dezelfde brief op de deurmat krijgt. Kerkbalans Nieuwe Stijl doet dat heel bewust niet. Duijsens: „Iemand die ieder jaar veel geeft, krijgt in de nieuwe aanpak een andere brief dan iemand die niets of weinig geeft. We pakken het dus marketinggerichter aan. Kerkbalans Nieuwe Stijl is daardoor tijdrovend en ingewikkeld, want vrijwilligers moeten vaker de ledenadministratie raadplegen om te kijken wie wat en hoeveel geeft. In de praktijk blijkt het moeilijk om vrijwilligers op dit spoor te trekken.”

Of de geringe belangstelling voor Kerkbalans Nieuwe Stijl in de PKN ook geldt voor de vier andere kerkgenootschappen, is nog niet duidelijk. „De PKN baseert de gegevens op prognoses, terwijl bijvoorbeeld de rooms-katholieke kerk met het naar buiten brengen van cijfers wacht tot er daadwerkelijk geld binnenstroomt”, zegt Duijsens. Hij denkt in november of december een rapport te publiceren waarin hij Kerkbalans Nieuwe Stijl beoordeelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden