Weinig animo voor geplande actie in het basisonderwijs; schoolleiders schamen zich voor het rode actieshirt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onder schoolleiders in het basisonderwijs lijkt weinig animo te zijn om woensdag actie te voeren voor meer salaris en een lagere werkdruk.

De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) heeft basisschooldirecteuren in heel het land opgeroepen om de schooldag te beginnen met een brandoefening. Daarbij moeten ze een knalrood T-shirt aantrekken met de tekst ‘Leiderschap in evenwicht’.

Schooldirecteuren vrezen dat ze met de ludiek bedoelde actie voor schut staan, blijkt uit een rondgang van Trouw bij enkele tientallen basisscholen. “Ik ga niet in mijn eentje in een rood T-shirt op het schoolplein staan. Dat ziet er niet uit”, zegt Gré van Pelt, directeur van basisschool de Tweesprong in Breda. Zijn school is onderdeel van een stichting met tien scholen. “Mijn collega’s denken er net zo over.”

Volgens verschillende directies is het laten afgaan van het brandalarm misplaatst. “Bij zo’n oefening train je jonge kinderen op een kritische situatie. Het is niet goed om kinderen op deze manier te gebruiken”, zegt directeur Jos Houtveen van een basisschool in Amersfoort.

Samen of niet

Ook wordt een actie exclusief voor schoolleiders als ongepast en te solistisch gezien. Houtveen: “Het onderwijs is een systeem waar raderen niet afzonderlijk functioneren. Op zo’n manier moet je een actie vanwege werkdruk ook benaderen. Je doet het samen of je doet het niet.”

De meeste schooldirecteuren en woordvoerders van scholenkoepels die Trouw sprak, delen wel het standpunt van de AVS dat schoolleiders te weinig loonsverhoging hebben gekregen. Ze gaan er 2,5 procent op vooruit, werd in juni in de nieuwe cao vastgelegd, terwijl basisschooldocenten er 8,5 procent bij krijgen. Hierdoor kan het voorkomen dat een adjunct-directeur (4700 euro per maand) minder verdient dan een ervaren leerkracht (4850 euro). Wat schoolleiders ook steekt is dat de AVS, die spreekt namens zo’n vijfduizend leidinggevenden, een van de ondertekenaars is van de loonafspraken. “Ze hebben zitten slapen”, zegt Van Pelt.

Er zijn ook directeuren die wel een actieshirt aantrekken. Cordula Rooijendijk, directeur van een montessorischool in Amsterdam, heeft het uit praktische overwegingen eerder deze week al gedaan. “Een brandoefening moet toch eens in de zoveel tijd. Maar ik had wel mijn twijfels bij deze vorm”, zegt ze. “Je staat daar in je eentje in een rood shirt waarvan de tekst ook nog onduidelijk is. Als mensen het al zien begrijpen ze het niet. Ik dacht: welk effect heeft het?”

Volgens AVS-voorzitter Petra van Haren is er ‘wel degelijk veel draagvlak’ voor de actie. Ze gokt dat er zo’n duizend schoolleiders gehoor geven aan haar oproep. “Maar de vorm blijft moeilijk. Wat voor de een geweldig is, vindt een ander niets.”

Estafettestaking in Zuid-Holland en Zeeland

Anders dan schoolleiders zijn basisschooldocenten wel bereid tot actie. Veel basisschoolscholen in Zuid-Holland en Zeeland zijn woensdag gesloten. Het zijn de laatste twee provincies die meedoen aan de estafettestaking, waarbij docenten de afgelopen maanden overal in Nederland het werk neerlegden. De acties hadden effect: basisschoolleraren kregen in totaal 700 miljoen euro extra (270 miljoen voor een hoger salaris, 430 miljoen voor een lagere werkdruk). Toch zijn de docenten nog niet tevreden. Ze wensen dezelfde beloning als hun collega’s op middelbare scholen.

Lees ook:

Hoger loon voor leraren in het basisonderwijs lost niet alles op

Het salaris van basisschoolleerkrachten gaat flink omhoog. Dat is niet alleen fijn voor iedereen die nu voor de klas staat, het helpt ook om meer mensen te enthousiasmeren voor het vak. Belangrijk, want het basisonderwijs kampt met een groeiend lerarentekort. Is deze salarisverhoging de oplossing?

Ouders zijn een grote factor in de werkdruk in het onderwijs

Ook vaders en moeders van leerlingen spelen een rol in de werkdruk in het onderwijs. De Dominicusschool in Rotterdam juicht contact tussen leraar en ouders toe. Maar er zijn grenzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden