’Weinig allochtonen in bouw door eigen netwerk uitvoerder’

De bouw moet veel meer doen om allochtonen aan te trekken. In de bouw werken slechts 2,2 procent mensen van buitenlandse komaf. In andere landen zijn dat er aanzienlijk meer.

Het pleidooi voor meer allochtonen in de bouw komt van voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. De sector is in Nederland goed voor 6 tot 7 procent van de werkgelegenheid, aldus Van Haaster. Eigenlijk zou dan ook 6 tot 7 procent van de allochtone beroepsbevolking in de sector moeten werken. Maar dat percentage wordt lang niet gehaald, ’terwijl het barst van de vacatures’.

Die vacatures worden lang niet allemaal aangemeld bij het CWI, het voormalige arbeidsbureau. „Uitvoerders in de bouw hebben vaak een eigen netwerk. Dat is één van de redenen waarom allochtonen en aannemers elkaar niet vinden”, meent hij.

In de landen om ons heen zie je dat het wel kan, zegt Van Haaster. In België werkt 17,5 procent van de Turken en 7,7 procent van de Marokkanen in de bouw. Ook in Duitsland werken heel veel Turken in de bouw.

In België onderkennen ze dat er cultuurverschillen bestaan en daaraan wordt in het bouwonderwijs aandacht besteed. Nederland kan daar volgens de vakbondsbestuurder van leren. „Hoe breng je ze bij elkaar en hoe ga je met elkaar om ? De omgang in de bouw is heel direct, er wordt naar uiterlijk gekeken. Iemand met rood haar wordt rooie genoemd en een allochtoon al gauw Ali.”

„Komt iemand uit een cultuur waarin dat niet wordt geaccepteerd, dan geeft dat problemen. Dat moet je onder ogen zien en aanpakken”, vindt de vakbondsman die erkent dat ook in de bouw vormen van discriminatie bestaan.

De komst van allochtonen leidt volgens hem niet tot taalproblemen op de werkvloer. „Dat wordt wel vaak geroepen, maar dat blijkt niet uit de gegevens.” Allochtonen van de tweede generatie beheersen het Nederlands net zo goed als autochtonen.

Gezien de krappe arbeidsmarkt móet de bouw wel investeren in allochtonen en niet alleen in die groep. Ook vrouwen weten de weg naar de sector slecht te vinden. Van Haaster: „Zij werken wel op kantoren, en ook wel in technische beroepen. Een enkele keer ook in bouwketen, als werkvoorbereider.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden