'Weigerpastoor' heeft weer vertrouwen van kerkbestuur

null Beeld

De overgebleven bestuursleden van de rooms-katholieke parochie Sint Jans Onthoofding in het Brabantse Liempde blijven voorlopig aan. Daarmee lijkt er een eind gekomen te zijn aan de impasse tussen de parochie en de omstreden pastoor Norbert van der Sluis.

Van der Sluis kwam in augustus in opspraak toen hij weigerde de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie. Hij wilde zijn kerk ook niet aan een collega ter beschikking stellen, waardoor de familie voor de dienst moest uitwijken naar een andere gemeente.

Het voorval was de reden dat drie leden van het kerkbestuur hun functie neerlegden. Ze vonden de pastoor ''communicatief arm'' en ''halsstarrig''. De overige drie leden bleven aan om lopende zaken af te handelen. Zij hebben nu bepaald in ieder geval tot na de zomer te blijven. Daarna volgt een nieuwe evaluatie.

De drie opgestapte leden keren volgens de nieuwe vicevoorzitter niet terug. Voor hen wordt naar vervanging gezocht.

Vanavond wordt tijdens een vergadering vastgelegd dat het kerkbestuur de komende tijd aanblijft. Dat zeiden de pastoor en het bisdom maandag.

Van der Sluis zegt geluisterd te hebben naar de kritiek. ,,In alle eerlijkheid heb ik geen aangeboren talent voor gezelligheid'', zo zegt hij. ,,Maar ik ben wel mijn gezicht meer gaan laten zien en ik besteed meer tijd aan de vrijwilligers.'' Dat is ook de reden dat het bestuur blijft. ,,De samenwerking gaat goed en de pastoor communiceert beter'', aldus vicevoorzitter Jo Custers.

Volgens Van der Sluis zijn zijn standpunten niet veranderd. ,,Ik ben niet milder geworden. Ik ben de 50 gepasseerd, dan verander je niet meer zo veel.''

De actie voor behoud van het orgel wordt donderdag hervat. Die was uit protest stopgezet. Het bisdom liet weten blij te zijn met het vertrouwen dat het bestuur in de pastoor heeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden