Weigeren visa imams roept vragen op

Is dit censuur van de vrije meningsuiting?

Voor stichting Rohaama is één ding zeker: de benefietdag van 8 maart in Rijswijk gaat door. De stichting zal, volgens woordvoerder Anouar Otmane er alles aan doen om de ingetrokken visa van de drie islampredikers alsnog te bemachtigen. "Als het nodig is via de gerechtelijke procedure."

De ingetrokken visa zijn "het werk van rechtse mannen", zegt Otmane die vindt dat er in Nederland met "twee maten wordt gemeten". Stichting Rohamaa, die liefdadigheidsprojecten uitvoert in Marokko, Syrië en Turkije, heeft voor de dag naast zeven islampredikers ook zangers en dichters uitgenodigd. De namen van de drie zonder visum wil Otmane niet geven.

De drie imams kregen, denkt Thomas Spijkerboer hoogleraar migratierecht aan de VU, aanvankelijk een visum voor kort verblijf. Die wordt verstrekt op drie voorwaarden, zegt Spijkerboer. "Je moet voldoende geld en een paspoort hebben en het moet aannemelijk zijn dat je niet blijft hangen in Nederland." Dat een visum wordt verstrekt en vervolgens wordt ingetrokken op aanraden van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid komt volgens de hem 'zelden' voor.

Veel vaker wordt een tijdelijk visum geweigerd omdat de kans op vestigingsgevaar groot is, zegt advocaat Bram van Melle werkzaam bij het advocatenkantoor Everaert. Het Amsterdamse advocatenkantoor is gespecialiseerd in migratierecht. Een zaak als die van de imams heeft Van Melle nooit gehad. Eenmaal stond hij een Nigeriaan bij die in Nederland was uitgenodigd om te preken en als radioshowgast. "Toen werd gezegd: dat is religieuze arbeid daarvoor heb je een werkvergunning nodig. Hij kreeg het tijdelijke visum niet."

Van Melle vindt het een 'leuke' maar ook een 'lastige zaak'. "Een maand geleden gingen we de straat op voor het vrije woord, nu wordt het visum ingetrokken van drie imams." In Nederland mag de vrijheid van meningsuiting niet van te voren worden gecensureerd, dat gebeurt hier wel. Maar helemaal wars van de beslissing is hij ook niet: "Het is de vraag of je zulke figuren in huis moet halen."

Hoe nu verder? Otmane is niet bang dat de negatieve publiciteit invloed heeft op het aantal bezoekers: "Een multiculturele mix, jong en oud, man en vrouw, moslim en Nederlanders." Aanvankelijk werd gerekend op 2500 bezoekers, dat aantal zal na alle ophef hoger liggen, zegt hij. "Gezien de vele supportmails die we krijgen." Het is, volgens Otmane, een signaal dat mensen het niet eens zijn met de richting die Nederland op gaat.

Commentaar, opinie 21

Koenders' weifelende optreden rond radicale imams roept vragen op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden