Weigeren pedofiel gaat ’veel te ver’

Als eerste gemeente weigert Eindhoven een pedoseksueel toegang tot de stad. Of de rechter dat toestaat, is zeer de vraag.

De Reclassering heeft moeite met de weigering van Eindhoven om een pedoseksueel op te nemen. Burgemeester Rob van Gijzel wil de man alleen toelaten als hij aan tal van eisen voldoet. „De voorwaarden die je stelt moeten wel getuigen van enige realiteitszin”, zegt directeur Sjef van Gennip.

De man heeft 27 maanden vastgezeten voor ontucht met twee jongens van 10 en 13. Hij komt nu vrij, maar zijn cassatie bij de Hoge Raad loopt nog. Pas als de veroordeling definitief is, komt hij onder gedwongen toezicht van de Reclassering. De man ging echter vrijwillig akkoord met begeleiding. Hij zou zich twee keer per week melden, een behandeling bij een psycholoog of psychiater ondergaan en zich verre houden van het gebied waar de slachtoffers wonen, zegt Van Gennip.

Van Gijzel doorkruist die afspraken nu. Hij eist dat de man zich ook niet meer ophoudt in de buurt van speeltuinen, zwembaden, kinderdagverblijven, sportparken en scholen. Verder moet hij een gps-enkelband om. De man weigert dat. Volgens de gemeente zijn de eisen nodig omdat de pedoseksueel in de boeken die hij publiceerde geen afstand neemt van zijn gedrag.

Burgemeesters van een aantal grote steden krijgen sinds de zomer bericht als een pedofiel vrijkomt. Zo kunnen ze voorkomen dat die gaat wonen in de buurt van een slachtoffer. Nog niet eerder ontzegde een burgemeester de toegang tot de hele stad. Theo de Roos, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Tilburg, denkt niet dat andere burgemeesters Van Gijzels voorbeeld zullen volgen. „Niet als de rechter Eindhoven terugfluit. Dit gaat veel te ver. Van Gijzel is zelf geen rechter of officier, en kan dus dit soort voorwaarden niet stellen.” Van Gijzel beroept zich op de Gemeentewet, die de burgemeester het recht geeft om verstoring van de openbare orde te voorkomen. Volgens De Roos is dat ’een te zwakke basis voor zo’n ingreep.’

Groenlinks en SP in de gemeenteraad hebben scherpe kritiek op Van Gijzel. „Iemand verbannen is geen oplossing”, zegt SP-raadslid Fatmi Azeuini. Hij vreest dat de man zijn vrijwillige medewerking intrekt en in een andere gemeente helemaal uit het zicht raakt. CDA en PvdA, samen met de SP de coalitie, zijn het daar niet mee eens. „Onze arm reikt maar tot de gemeentegrenzen. Van Gijzel heeft een dappere stap gezet”, stelt CDA-fractievoorzitter Paul Leenders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden