'Weigerambtenaren staan in hun recht'

(Novum) - Ambtenaren die bezwaar hebben tegen het trouwen van homostellen hebben de wet aan hun zijde. Het beleid van het kabinet is niet in strijd met de grondwet of internationale wetgeving, stelt het Landelijke Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR).

De Utrechtse gemeenteraadsfracties SP, GroenLinks en D66 hadden de zaak aanhangig gemaakt bij het Bureau Discriminatiezaken Utrecht (BDU). Het BDU concludeert na advies te hebben ingewonnen bij het LBR dat de Nederlandse wetgeving geoorloofd is, op voorwaarde dat gemeenten waarborgen dat homoseksuele stellen kunnen trouwen in de bewuste gemeente.

Het BDU adviseert gemeenten wel de discussie over de kwestie te stimuleren. Zo moet worden voorkomen dat ambtenaren steeds meer argumenten aandragen voor het niet willen sluiten van een homohuwelijk.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft benadrukt dat homostellen in alle gemeenten moeten kunnen trouwen. Gemeenten moeten wat de premier betreft rekening houden met zowel de rechten van de homostellen als met de gewetensbezwaren van de trouwambtenaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden