Weigerambtenaar 'terecht ontslagen' na Trouw-interview
Een Haagse trouwambtenaar die in een interview in Trouw vertelde dat hij geen homostellen huwde, is terecht ontslagen. Met dat interview verspeelde Wim Pijl zijn krediet, zo heeft de hoogste rechter in het ambtenarenrecht maandag geoordeeld.
In het artikel dat verscheen in oktober 2011 vertelde Pijl over zijn gewetensbezwaren. Als christen kende hij vanuit de Bijbel maar één huwelijk: 'dat tussen man en vrouw'.
Dat hij zich zo opstelde was niet direct reden om hem te ontslaan, meent de Centrale Raad van Beroep. Pijl viel binnen een soort gedoogconstructie. De gemeente had weliswaar in 2007 besloten dat weigerambtenaren niet langer welkom waren, maar reeds aanwezige weigeraars hoefden niet direct weg. Pijl was in 2007 al een aantal jaren in dienst.
Het interview deed de zaak echter kantelen: Pijl zou ervoor gezorgd hebben dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Daardoor zat er volgens de gemeente maar één ding op: ontslag. Een rechtmatige beslissing, oordeelt de Raad nu.
Het college van burgemeester en wethouders mag volgens de Raad standpunten innemen over zaken die zich 'tijdens het dienstverband voordoen'. Ofwel: een weigerambtenaar kan zonder pardon op straat gezet worden als de gemeente beslist dat het zulk personeel niet langer tolereert. Zeker als er landelijk beleid is met die strekking.
Pijl voerde tijdens het proces aan dat het ontslag onrechtmatig was, omdat de gemeente had kunnen weten dat hij zo over het homohuwelijk dacht. De Raad ziet dat anders. Het ligt voor de hand dat hij dat zelf had gemeld, vindt die. Omdat de Raad op dit gebied de hoogste instantie is, kan Pijl niet meer in beroep gaan.
Geen homo's, maar beloofd was beloofd
Dat de ambtenaar in Trouw over zijn positie vertelde, kwam doordat hij in - voor hem - moeilijk vaarwater was beland. Eerder dat jaar had hij toegezegd om een partnerschapsregistratie te voltrekken, om er later even later achter te komen dat het om een homokoppel ging. Als orthodox christen (Pijl was ook raadslid voor de SGP in Neerijnen) bedankte hij normaal gesproken voor zulke ceremonies, maar dit keer zou hij een uitzondering maken. Beloofd is beloofd, meende hij.
In de zeven jaar dat Pijl toen trouwambtenaar was, had hij naar eigen zeggen nog nooit een homostel hoeven weigeren. "Ze vragen mij niet. Ze vragen een ambtenaar die zich in hen kan verplaatsen, die bij hen past."
Pijl probeerde na zijn ontslag opnieuw aangenomen te worden, maar dat liep op niets uit. De gemeente weigerde hem. Toen hij naar de rechter stapte, oordeelde die dat de gemeente rechtmatig had gehandeld.