Weigeraars worden bewerkt

Het Nijmeegse Instituut voor toegepaste sociale wetenschappen (ITS) gaat proberen mensen die niet willen meewerken aan het Nationaal kiezersonderzoek 1998 alsnog over de streep te trekken.

De zogeheten non-respondenten wordt gevraagd naar de reden van hun weigering, en krijgen het verzoek telefonisch tóch een aantal vragen te beantwoorden. Het ITS komt daarmee tegemoet aan bezwaren van wetenschappers die menen dat dit onderzoek door de jaren heen minder betrouwbaar is geworden.

Voor het Nationaal kiezersonderzoek, een waardevolle gegevensbron voor sociologen en politicologen, gaan enquêteurs in verkiezingstijd persoonlijk bij mensen langs om hen in een gesprek van circa een uur te vragen naar onder meer hun politieke voorkeur. Het aantal mensen dat niet wil meewerken is relatief hoog; bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, in 1994, wilde 53 procent niet meedoen

Deze non-respondenten vormen voor onderzoekers een 'ongrijpbare' groep die in de loop der jaren alleen maar groter is geworden. Volgens sommige wetenschappers zijn studies, uitgevoerd door bijvoorbeeld ook het Sociaal-cultureel planbureau, minder representatief naarmate er meer weigeraars zijn.

Voor het kiezersonderzoek van dit jaar wil het ITS de non-respondenten binnen één tot twee dagen na het 'nee' aan de voordeur opbellen om hen te vragen naar de reden van hun weigering, en om alsnog om medewerking te vragen.

Met de zogeheten zachte weigeraars, die aan de telefoon tot inkeer komen, wordt een nieuwe persoonlijke afspraak gemaakt, óf ze krijgen vijf 'snelle' vragen voorgelegd. Behalve naar opleiding en gezinsgrootte wordt hen dan gevraagd naar hun politieke interesses. Het Nationaal kiezersonderzoek begint in de laatste week van maart.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden