Weidevogelsubsidie voor 'gewoon' weiland werkt niet

De huidige manier van weidevogelbescherming - vergoedingen bieden voor nesten en wachten met maaien op gewone weilanden - helpt vogels als de grutto van de wal in de sloot. Dat schrijven de Groningse biologe Roos Kentie en collega's in het aanstaande nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Ecology.

De biologen van de universiteiten in Groningen en Leiden onderzochten grote aantallen gruttokuikens op gewoon boerenland met een monocultuur van gras en op 'ouderwets' weiland, met een mengsel van gras en kruiden en een hogere waterstand. De kuikens op regulier weiland bleken trager te groeien en hadden uiteindelijk ook tweeënhalf keer minder kans om het volgend jaar als broedvogel terug te keren dan vogels die op kruidenrijk weiland opgroeiden.

Kentie en collega's schrijven dat de kuikens in een monocultuur van gras veel minder insecten vinden en ook eerder worden gepakt door reigers of andere rovers, zodra het gras gemaaid is. "Door grutto's op dergelijk regulier weiland met financiële vergoedingen voor uitgesteld maaien te stimuleren, houd je eigenlijk een ongelukkige keuze van de vogelouders in stand. Het zou veel effectiever zijn om met dat geld kruidenrijk weiland met een hogere waterstand te stimuleren", zegt Kentie.

Van de vogels op het reguliere weiland kwam een jaar later maar zes procent van de kuikens terug als broedvogel. "Dat is veel te weinig om een populatie op peil te houden. Van kruidenrijke weilanden keerde veertien procent een jaar later terug. Dat lijkt nog steeds niet veel, maar het is genoeg om de populatie op zijn minst stabiel te houden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden