'Wehrmacht-soldaten' in Bussum niet welkom

Tijdens het driedaagse bevrijdingsevenement Bussum Bridgehead zullen zondag 11 mei tien 'Duitse Wehrmachtsoldaten' meespelen. Dat optreden stuit op 'ernstige bezwaren' van antifascisten en van Joodse zijde. Maar de organisatie zegt dat de aanwezigheid van de Duitsers - in werkelijkheid verklede Nederlandse burgers - 'historisch verantwoord' is.

Aan het jaarlijkse, regionaal populaire evenement nemen zo'n honderd legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. "Vorig jaar deden er op het kampement in Crailo voor het eerste enkele nazisoldaten mee", zegt Arthur Graaff, hoofdredacteur van de oorlogssite nieuws-wo2.tk en de site NLnazivrij.tk. Hij hoorde onlangs dat er dit jaar opnieuw 'nazisoldaten', zoals hij ze consequent noemt, aanwezig zijn. "Een ontzettend slecht moment nu het fascisme overal toeneemt."

Graaff uitte zijn kritiek deze week in een gesprek met voorzitter Piet Vermeulen van Bridgehead. Maar die heeft geen bezwaren. "Het gaat hier om de Wehrmacht, niet om nazisoldaten. We gaan er heel zorgvuldig mee om. Ze mogen niet buiten hun bivakje komen en er wordt duidelijk aangegeven om wat voor soldaten het gaat", licht hij desgevraagd toe. Dat er vorig jaar een enkeling het hakenkruis op zijn koppelriem droeg, zal niet meer gebeuren, belooft Vermeulen. "De swastika wordt afgedekt."

Graaff: "De Wehrmacht is door de nazi's opgericht en voerde met enthousiasme oorlogsmisdaden uit. Het gaat mij niet zozeer om hakenkruizen of niet. Een nazisoldaat herken je op een kilometer afstand aan zijn helm en kleding. Het ging 25 jaar goed in Bussum, en nu verpesten ze het - ook nog op een uiterst ongelukkig moment."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden