Wegwijzers

Schimmels, bacteriën, mijten. Mensen zijn altijd omringd door talloze beestjes. Naturalis in Leiden wijdt een tentoonstelling aan dit bonte gezelschap, 'jakkes, kriebelbeestjes!' die tot en met 11 januari volgend jaar duurt. Een krimpmachine aan het begin van de tentoonstelling plaatst de bezoeker pal tussen de luizen en vliegen. Met een pasfoto kan daarna het 'krieboloog diploma' worden gemaakt. En wie zichzelf onder de microscoop legt, ziet dat bacteriën het prima naar hun zin hebben op een mensenlichaam. Minder kriebelig lijkt het kruipen in de huid van een mier. Het beestje moet het vooral hebben van zijn reukorgaan. In een doolhof kunnen ook bezoekers hun neus volgen door de pepermuntroute te volgen. Open: di t/m zo 10-18 uur, ma dicht. Schoolvakanties en feestdagen dagelijks 10-18 u.

Ronde van Nederland

Er is een nieuwe fietsgids De Ronde van Nederland, samengesteld uit bewegwijzerde Fietsroutes (LF-route of delen daarvan). De route voert langs de Noordzee- en Waddenkust en door het oosten en zuiden van het land. Wie de Ronde aantoonbaar helemaal heeft volbracht, ontvangt een toepasselijk aandenken. De 1200 km tellende ronde is ideaal voor een fietsvakantie, maar is ook bij elkaar te sparen via dag- of weekendtochten -dus zowel geschikt voor de ware kilometervreter als voor de puur recreatieve fietser. De routebeschrijving bevat ook informatie over attracties, overnachtingsmogelijkheden, veerdiensten en VVV's. Het boekje is te koop voor euro17,50 bij de boekhandel en ANWB/VVV of te bestellen bij het Fietsplatform (www.fietsplatform.nl).

Reizen zonder vaccinatie

Last-minutereizigers naar een luxe vakantieoord in West-Afrika of Zuid-Amerika denken vaak dat zij daar geen vaccinaties of malariatabletten voor nodig hebben. Dat komt, denken ze bij de KLM Travel Clinic, door het beeld wat men heeft van de Europese landen zoals Spanje, Portugal en Italië, waar geen vaccinaties voor nodig zijn en malaria niet voorkomt. Buiten Europa komt malaria in verschillende landen wel degelijk voor: vier verschillende soorten, waarvan één vorm die veel in Afrika voorkomt, potentieel dodelijk is. Met name last-minutereizen naar een land als Gambia kunnen zonder vaccinatie grote problemen opleveren. KLM Travel Clinic adviseert aan mensen die last minute naar Gambia gaan: DTP, hepatitis A, gele koorts en een recept voor malariatabletten. De vaccinatie tegen gele koorts moet wel minimaal 10 dagen voor vertrek gegeven worden. KLM Travel Clinic, Hofweg 9 te Den Haag, heeft een permanent inloopspreekuur op werkdagen van 9-15.30 u en op donderdag van 9-20 u. Info: 070-3566504

Cervantes-trein

Ter gelegenheid van het Cervantes Jaar, genoemd naar de geestelijke vader van Don Quichot, gaat er iedere zaterdag en zondag (tot 11 december) een toeristische trein rijden tussen Madrid en Alcalá de Henares, de stad van Cervantes. Op het station Atocha Cercanias in Madrid worden de reizigers opgewacht door professionele acteurs die stukken van Cervantes spelen. Tijdens de treinrit worden ook kleine toneelstukjes opgevoerd. In Alcalá de Henares begeleiden gidsen de reizigers langs de universiteit, het geboortehuis van Cervantes (nu museum), het ziekenhuis en het klooster. Op de terugreis is er een tombola/loterij. Kaarten (euro16 volw. en euro11 kind 4-11) bij verkooppunten van SIRE en bij reisbureaus in Spanje.

Internationale treinkaartjes

Treinreizigers die naar het buitenland willen, kunnen voortaan bij de ANWB een internationaal treinkaartje boeken naar 1200 populaire bestemmingen in Europa. De ANWB biedt hiermee een alternatief voor de gesloten loketten van NS Internationaal. Uit onderzoek blijkt dat treinreizigers en ANWB-leden het belangrijk vinden dat persoonlijke kaartverkoop aan de balie mogelijk blijft. Er komt bij het kopen van een internationaal kaartje veel kijken, zoals welke reisroute, de dienstregeling, maar ook is het door ingewikkelde tariefsystemen moeilijk uit te vinden wat het voordeligste ticket is. Om die reden is persoonlijk advies aan een loket of balie belangrijk. Om aan die wens tegemoet te komen, heeft de ANWB het afgelopen jaar met NS onderhandeld om de mogelijkheden voor het boeken van internationale kaartjes bij de ANWB te vereenvoudigen. De ANWB kan nu online bij de reisbalies een dienstregeling en tarieven opvragen en een internationaal treinticket boeken. Het treinkaartje kan een week later worden afgehaald. Meer informatie of een internationaal treinticket reserveren kan dus nu bij ANWB-winkels met een reisbalie. Voor ANWB-leden zijn de reserveringskosten extra laag: euro15,- per boeking. Nietleden betalen euro25,-.

Scootmobielen in Vechtdal

In het Overijsselse Vechtdal zijn 12 routes voor scootmobielers uitgezet. De routes zijn lussen van ongeveer 25 km en lopen van Zwolle tot gramsbergen. In de beschrijving is extra aandacht besteed aan informatie over de ondergrond van paden, aangepaste toiletten onderweg en oplaadpunten. Ook zijn in de boekjes (drie in totaal) horecagelegenheden opgenomen die per scoot,obiel bereikbaar zijn. De routes zijn speciaal uitgezet voor scootmobielers maar kunnen ook gefietst worden. De routeboekjes zijn te koop voor euro2,50 per stuk bij de VVV in het Overijssels Vechtdal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden