wegwijzers

Citytrips.nl

Open dag YMCA

Is het echt zo erg, op zomerkamp gaan bij de YMCA? Je slaapt op een matje, voor de wc moet je door het donkere bos en een computer of tv is in geen velden of wegen te bekennen. Voor wie wel eens wil weten hoe dat eruit ziet, organiseert de YMCA een open dag op 5 juni op het kampterrein in Leusden. Tot de mogelijkheden om uit te proberen behoren een klimwand, een bungy run en een zeephelling. Voor de ouders is er een rondleiding, vrijwilligers vertellen alles over kindervakanties en jongerenreizen van de YMCA. Ook de manege waar de ponykampen plaatsvinden, is te bezichtigen. Tegelijkertijd houdt ook watersportcentrum YMCA Nautilus in Kerkdriel open dag, eveneens tussen 12 en 16 uur. Meer informatie is te vinden op www.ymca.nl.

Verdwijnende overwegen

De honderden overwegen die de afgelopen jaren in een sluipend proces zijn opgeheven, tasten steeds meer wegen en paden aan die gebruikt worden door fietsers, wandelaars en ruiters. Ook de aanleg van grootschalige infrastructuur is zeer nadelig voor het langzaam verkeer. Lokale verbindingen, routestructuren voor wandelen, fietsen en paardrijden en de mogelijkheid om in de buurt een ommetje te kunnen maken ondervinden er veel schade van. De samenhang uit het fijnmazige stelsel van wegen en paden verdwijnt steeds meer. Een koepel van organisaties als het Wandel- en Fietsplatform en de ANWB vragen de Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat bij de regering te pleiten voor investeringen in de kwaliteit van de fijnmazige netwerken en voor meer fiets- en voetgangerstunnels en - bruggen. De kosten moeten in eerste instantie worden betaald door de instantie die de barrières veroorzaken.

Meer naar Engeland

Vorig jaar kozen meer Nederlanders dan ooit Groot-Brittannië als vakantiebestemming: in totaal ruim 1,7 miljoen. Het jaar 2005 staat daarmee op de eerste plaats in de lijst van meest succesvolle jaren. Ten opzichte van 2004 betekent het een stijging van 7 procent. De meeste reizigers gingen naar Engeland, zo'n 1,3 miljoen. Ruim 600000 Nederlanders kozen voor de dynamiek van de hoofdstad Londen. Populair waren ook Schotland en Wales. Ten opzichte van 2004 stegen de bezoekersaantallen met respectievelijk 27 procent (99000) en 25 procent (72000). Nederland is hiermee de zesde grootste markt voor Groot-Brittannië, met een marktaandeel van 6 procent. De groei is volgens manager Louise Bryce van VisitBritain Nederland vooral veroorzaakt door het groeiend aanbod van goedkope vluchten. Naast de hippe, bekende steden als Londen zijn ook meer onbekende steden ,als Manchester, Birmingham en Glasgow in opkomst. Meer informatie: www.visitbritainshop.nl

Fietsen in Midden-Limburg

In het kader van de Meimaand Fietsmaand heeft de VVV Midden-Limburg een route gemaakt in het Maasplassen/Meinweg gebied, tussen Roermond en Herkenbosch. De fietsroute van 43 km start bij VVV Roermond (Kraanpoort 1, Roermond, tel. 0900-202 55 88) of bij VVV Herkenbosch (Bezoekerscentrum Meinweg, Meinweg 2 te Herkenbosch, tel. 0475-528506). Er is een afkorting mogelijk tot 34 km. De route gaat onder meer door de historische stad Roermond, pittoreske dorpjes en het Nationaal Park de Meinweg. De gehele dag genieten van een hapje en een drankje. De beschrijving is voor 1,95 te koop bij de VVV's.

Groene Vakantiegids

Er is een nieuwe editie verschenen van de Groene Vakantiegids Europa, die ECEAT, het Europees Centrum voor Eco en Agro Toerisme, samen met de ANWB heeft samengesteld. Omdat het ECEAT-netwerk zich sinds de vorige uitvoering van deze gids internationaal verder heeft vertakt, zijn dertien landen waaronder een fors aantal nieuwe landen opgenomen in deze nieuwe editie. Daaronder veel Oost-Europese landen zoals Hongarije, Slovenië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen. Landen, die voor Nederlanders als vakantiebestemming al bekendheid genieten, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Turkije hebben nu ook aandacht gekregen in deze 'Europese Plattelandsvakantiebijbel'. Ook Finland heeft zijn entree gemaakt. Er is aandacht voor campings, pensions, vakantiehuizen, groepsaccommodaties en trekkershutten en hun omgeving. De gids is te koop voor 17,95 bij reisboekhandels, ANWB en www.eceat.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden