wegwijzers

Oekraïne raakt steeds meer in de belangstelling van toeristen. Een van de mogelijkheden is het maken van avontuurlijke paardrijtochten over de weidse vlakten van Oekraïne, ook bekend als de Woeste Velden. De tochten (die 35-40 km per dag lang zijn) worden georganiseerd door een Oekraïense paardeneigenaar en een Poolse gids. Onderweg worden historische bezienswaardigheden bezocht zoals de ruïne van Kremenets en de vesting van Chotyn. Elke avond wordt een kamp opgezet., de deelnemers slapen in tenten en stromend water vind je alleen in de nabije rivier. Een mobiele keuken zorgt driemaal daags aan een lange witgedekte tafel voor Oekraïense gerechten en drank. Tijdens de tocht zorgt iedereen voor zijn eigen paard en tuig onder het toezicht van de professionele begeleiders.

Info: paardrijtochten@yahoo.com of 020-6697076.

Engelsen staan bekend om hun typische humor. Daar passen maffe (’quirky’) evenementen bij, zoals het kampioenschap brandnetels eten, op 17 juni The Bottle Inn, Marsh Wood, Dorset. Voor deze jaarlijkse wedstrijd worden vijftig mensen uitgedaagd om zoveel mogelijk brandnetels te eten. Zij krijgen bossen prikkende brandnetels die ze in een uur moeten wegwerken.

Info: www.thebottleinn.co.uk

Eurocamp, dat verzorgde campingvakanties in compleet ingerichte bungalowtenten en luxe stacaravans op 164 Europese topcampings aanbiedt, heeft in een informatiewijzer een checklist voor het huis van zijn klanten afgedrukt - ’een paar geheugensteuntjes voordat u thuis de boel de boel laat: Alles goed op slot en waardevolle voorwerpen, zoals sieraden, veilig opgeborgen? Koelkast en vuilnisemmers leeg? Alle gas- en waterkranen dichtgedraaid? Vergeet de kraan van de was- en vaatwasmachine niet. Geiser, boiler en cv uitgeschakeld en stekkers (van bijvoorbeeld de PC) uit het stopcontact? Kabel- en antenne-aansluiting niet vergeten (radio, tv, video, dvd)? Tijdklokken ingesteld (om te zorgen dat het huis er niet verlaten uitziet)? Wordt de post van de mat gehaald? Politie gevraagd om een oogje in het zeil te houden? Wie verzorgt uw planten en dieren?

Informatie over Eurocamp: tel. 033-4602727, www.eurocamp.nl

Asperges eten is verrukkelijk, maar eerst fietsen plus een bezoek aan het Aspergemuseum en dán van het Witte Goud van Limburg smullen is nog lekkerder. Vandaar dat ze in het museum De Locht in Melders-lo (Midden-Limburg) dagelijks vanaf 10 uut tot en met zondag 2 juli speciale fietstochten organiseren door het Limburg tussen Peel en Maas die eindigen met een aspergemaaltijd. In het Nationaal museum De Locht, gevestigd in een Limburgse hoeve, kan men kennis maken met de aspergecultuur. Onder het fietsen steekt men twee keer met een authentiek veerpontje én een voet- en fietsveer de Maas over en passeert op diverse plaatsen de vreemde bedden waarin de asperge zich verborgen houdt. Na afloop van de tocht wordt er bij het vertrekpunt een traditioneel Limburgs driegangen aspergediner geserveerd.

Startpunten zijn het Veerhuys Tante Jet, Veerweg 7 in Blitterswijck (tel. 0478-532942, website www.tantejet.nl of ’t Zoete Genot, Raadhuisplein 8 in Arcen (tel. 077-4732777, website www.dagjefietsen.nl). De route is 40 km lang. Reserveren is gewenst.

De ANWB gaat alle oude fietspaddestoelen vervangen door milieuvriendelijker paddenstoelen. Die bestaan uit natuurvezel in plaats van glasvezel en worden geproduceerd in een proces dat de helft minder milieubelasting geeft. Na verbruik kunnen de verkeersaanduidingen worden verbrand, gedeeltelijk als groene stroom. Naast de milieuvoordelen kiest de ANWB ook voor een sterkere paddenstoel met een, volgens de bond, fraaier uiterlijk.

De nieuwe paddenstoelen worden gemaakt door NPSP Composieten in Haarlem.

Het Turks Verkeersbureau heeft een Engelstalige brochure ’Cradle of Faiths’ uitgebracht over de religieuze cultuur en geschiedenis van Anatolië. Bedevaartsoorden, moskeeën, minaretten, kerken, synagogen en andere religieuze monumenten staan daarin centraal. De belangrijkste religieuze oorden worden aangegeven, zoals de Blauwe Moskee, de Ahrida en Neve Shalom synagoge en de Byzantijnse Hagia Sophia kerk in Istanbul, het in de bergwand uitgehouwen Sumelaklooster, de bijbelse stad Antakya (Antiochië), de berg Ararat (Agri Dagi) waar de ark van Noach na de zondvloed strandde en de plaatsen waar de apostel Paulus zijn voetstappen zette zoals in Efes (Efeze) en Tarsus.

De brochure is gratis aan te vragen bij het Turks Verkeersbureau, Hofweg 1c, 2511 AA Den Haag, tel. 070-3469998 of via e-mail info@welkominturkije.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden