wegwijzers

Wie in de voetsporen wil treden van de hoofdpersonen uit de film ’De Da Vinci Code’, wordt geholpen met de (gratis) Movie Map van VisitBritain, waarop alle hotspots en filmlocaties staan. Handig voor wie meegaat met de speciale reizen naar Londen van NS Internationaal/NS Travel samen met Eurostar: een retourtje van euro150,- voor twee personen en een 5-daags arrangement vanaf euro249,- per persoon. Op de MovieMap staan plekken in Londen, cruciale ’Da Vinci Code’-spots en filmlocaties in Lincolnshire in Engeland, het Schotse Edinburgh en de Franse hoofdstad Parijs te vinden. In Lincolnshire voert de reis langs de kathedraal van Lincoln, die als alternatief werd gekozen voor de Londense Westminster Abbey. Deze kerk figureert in het boek, maar weigerde mee te werken aan de film omdat het verhaal theologisch gezien onjuist zou zijn.

Andere belangrijke plekken zijn het imposante Burghley House, het enorme Belvoir Castle en de Rosslyn Chapel in Midlothian bij Edinburgh, waar zich de Heilige Graal zou bevinden. Info en reis boeken via www.nstravel.nl, tel. 030-2977277 of via het reisbureau (t/m 18 juni). De MovieMap is gratis aan te vragen bij VisitBritain: tel. 020-6890002, e-mail: nl@visitbritain.org of www.visitbritain.nl.

De VVV van Reykjavik geeft een speciale kaart uit die voordeel biedt bij een bezoek aan de IJslandse hoofdstad. De Reykjavik-kaart geeft vrije toegang tot de meeste musea, het openbaar stadsvervoer, de zeven thermale zwembaden, het familiepark, de Reykjavik Zoo en de bibliotheek. Daarnaast geven winkels korting. De kaart kost voor 24 uur 1200 ISK (euro13), 48 uur 1700 ISK (euro19) en 72 uur 2200 ISK (euro25) en is verkrijgbaar in het Reykjavik Tourist Information Centre, het stadhuis en hotels. Icelandair heeft het voordelige arrangement ’Boek en ga naar Reykjavik’ verlengd tot eind mei. Een tripje met drie hotelnachtingen kost nu euro459 ipv euro709. Info: www.icelandair.nl of tel. 020-5213955.

Wie geen trek heeft in het WK voetbal in Duitsland, kan deze zomer in Finland terecht bij een aantal alternatieve WK-toernooien. Zo is er het wereldkampioenschappen Vrouwendragen in Sonkajürvi (1/7), waarbij deelnemers met een vrouw op hun schouder een parcours met hindernissen afleggen (www.sonkajarvi.fi), Aquajoggen in Petüjüjürvi (30/6 t/m 2/7) met Nederlandse deelnemers (www.petajavesi.fi/vesijuoksu/english.htm), Sauna in Heinola (4-5/8) in een sauna van 110° C waar elke 30 seconden een halve liter water op de kachel gegooid wordt (www.heinola.fi), Moerasvoetballen in Hyrynsalmi (14-16/7) met teams van 5 voetballers en een keeper (www.suopotkupallo.fi), WK Goud zeven in Tankavaara (6-13/8; www.kultamuseo.fi) en Mobieltjes werpen in Riihisaari Savonlinna (26/8; www.savonlinnafestivals.com).

In Liverpool is een plattegrond gemaakt met 12 locaties die verband houden met de Beatles. De ’Home of The Beatles’-kaart, die gratis verkrijgbaar is, geeft gededetailleerde informatie over de Beatles-punten, waaronder de woning van de musici, de permanente tentoonstelling in Albert Dock, de Cavern Club, waar de Beatles vaak optraden, en het The Hard Day's Night Hote, dat volgend jaar opengaat. De kaart kan worden aangevraagd bij de VVV in Liverpool, via tel. 0151-2332008 of www.visitbeatlesliverpool.com.

In het Parque de las Ciencas in Granada is tot 14 januari 2007 een tentoonstelling gewijd aan de Titanic. Die liep op 15 april 1912 op een ijsberg en zonk. In het Spaanse interactieve museum kan men deze tragische gebeurtenis waarbij 1503 mensen verdronken, met eigen ogen zien en beleven. Er zijn originele voorwerpen en documenten die de geschiedenis van de Titanic vertellen. Wie durft kan bijna twee uur als passagier in de ’boot der dromen’ stappen waarin het verhaal nog eens verteld wordt.

Hij is geel, honderd jaar oud en bijzonder melodieus: de Zwitserse postauto. Toppunt van betrouwbaarheid, standvastigheid en grenzeloze mobiliteit in het Alpenland Zwitserland. Sinds 1906 (de eerste verbinding was die tussen Bern en Detligen) is hij herkenbaar aan zijn drietonige hoorn.

Tegenwoordig brengt de postauto over ruim 10.000 kilometer weg gemiddeld 100 miljoen reizigers naar de meest afgelegen gebieden.

Zo ontsluiten vier bussen het nationale Park. Zijn tu-ta-to, de tonen cis-e-a, is ontleend aan de ouverture ’Wilhelm Tell’ van Rossini. Overal waar dit geluid weerklinkt, herinnert het aan de Alpenpost-romantiek en brengt het, ondanks het moderne wagenpark, een vleugje nostalgie. Meer info op de internetsite wwww.postbus.ch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden