wegwijzers

Kerst is zeer bepalend voor het dagelijks leven in Zweden. De aanblik van de meeste steden verandert volledig. Winkelstraten zijn rijk versierd en verlicht en er zijn kerstmarkten en kerstartikelen die je elders niet tegenkomt. Bekend om zijn bijzondere kerstsfeer is vooral amusementspark Liseberg in Gotenburg, met 700 kerstbomen, vier miljoen lichtjes, 60 kraampjes een twee kilometer lange kerstlaan (de Avenue) en een kerstshow met bewegende beelden op de gevel van het kunstmuseum.

Julestad (Kerststad) Gothenburg kent ook veel galerieën en bijzondere winkeltjes met een groot assortiment kerstartikelen uit heel Scandinavië. Ook Stockholm kent in de kersttijd veel kerststallen, een designmarkt op straat en buitenactiviteiten, zoals in het openluchtmuseum Skansen, waar muziek en entertainment is, Zweeds eten en Zweedse glühwein (glögg). Je kunt ook per boot naar een eiland in de archipel om daar de kerstsfeer te proeven. Meer info op de website www.visitsweden.com

In de nieuwe James Bondfilm ’Casino Royale’ scheurt de geheim agent rond in de nieuwe Aston Martin DBS. Wie de auto’s uit eerdere Bondfilms wil bewonderen, moet naar het Britse National Motor Museum in Beaulieu in The New Forest. Het museum, dat een prachtige collectie historische motorvoertuigen bezit, is de ’James Bond Experience’ te zien, met onder andere de origninele Jaguar XKR Roadster uit ’Die Another Day’ en de Lotus Submarine Car en Wet Bike uit ’The Spy Who Loved Me’. Er zijn ook nog andere, niet-gemotoriseerde voorwerpen uit Bondfilms te zien.

Website: www.beaulieu.co.uk

Een van ’s werelds mooiste musea van kinderspulletjes werd vorige week heropend. Het geheel opgeknapte Museum of Childhood in het Londense Bethnal Green toont onder meer poppen en poppenhuizen, teddyberen en treinen, vliegtuigen, spelletjes, marionetten, kleding en andere voorwerpen sinds de 16de eeuw. Er komen wisseltentoonstellingen. Om te beginnen wordt de 50ste verjaardag van Nijntje gevierd met een expositie tot 18 maart 2007 over Nijntje (Miffy in het Engels). Daarna volgt een tentoonstelling met natuurtekeningen van Picasso. Het museum aan de Cambridge Heath Road (metrostation Bethnal Green) is vrij toegankelijk. Info: www.museumofchildhood.org.uk

Wandelaars kunnen in het Vulkanpark Brohtal/Laacher See in de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalts een mooie ’tijdreis’ door de geschiedenis van de aarde maken. Vijf zogeheten Geo-Pfad-Routen volgen de ’hete’ sporen van het vulkanisch verleden en bieden de mogelijkheid om het bijzondere landschap goed te leren kennen. De routes voeren onder meer langs de Benedictijnenabdij Maria Laach, de Laacher See en de Burg Olbrück, waar een grandioos uitzicht mogelijk is over het vulkaanlandschap van de Eifel.

De vulkanen van de Eifel schiepen indertijd met geweldige erupties nieuwe landschappen uit vuur, gloeiende lava en as – de laatste maal 13.000 jaar geleden bij de Laacher See.

Alle Geo-Pfad-Routen zijn ontworpen voor eendaagse tochten. Drie beginnen bij haltes van de Vulkan-Express. Deze historische smalspoorbaan rijdt in het Brohtal, een van de mooiste zijdalen van de Rijn, langs bizarre rotsformaties en door dichte bossen.

Meer info: Ahr Rhein Eifel, Tourismus & Service, Klosterstraße 3-5, D-53507 Mariental, tel. 00 49. 2641 97730, fax 00 49. 2641 977373, e-mail: info@wohlsein365.de en internet: www.wohlsein365.de

Wie weet er nog paden waar vroeger gewandeld kon worden maar nu niet meer, en wil daar graag iets aan doen? Landschapsbeheer Zuid-Holland schrijft samen met Landschapsbeheer Nederland een prijsvraag uit voor het bedenken van ’ommetjes’, kleine wandelingen van ongeveer een uur. De landelijke hoofdprijs bestaat uit euro 30.000,- voor het realiseren van het winnende ommetje. Daarnaast worden in iedere provincie prijzen uitgekeerd van euro 10.000. Zo is Nederland straks twaalf unieke wandelpaden rijker. Met de prijsvraag wil Landschapsbeheer Zuid-Holland inspireren tot het bedenken en realiseren van kleine wandelingen ’dicht bij huis’. Ieder die een goed idee heeft, kan meedoen aan de prijsvraag.

De wedstrijd is vooral interessant voor historische verenigingen, dorpsbelangen, agrarische natuurverenigingen of wandelverenigingen. Uitgewerkte ommetjesideeën kunnen tot 1 maart 2007 bij Landschapsbeheer Zuid-Holland ingediend worden. Aanvragen van de deelnamebrochure: oppost@landschapsbeheer.nl; downloaden op www.landschapsbeheer.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden