Wegwijzers

Wandellijnen in Utrecht

Middeleeuwen in Tirol

Van 29-31 juli speelt zich op de vestingburcht Ehrenberg bij Reutte (Tirol) het grootste middeleeuwse spektakel van Europa af. Bezoekers kunnen riddertoernooien bijwonen, middeleeuwse markten bezoeken en lange ridderparades aanschouwen. In totaal vertolken 800 figuranten, verspreid over een oppervlakte van ruim 1 kilometer lengte, de turbulente geschiedenis van de vestingburcht. Voor kinderen zijn er speciale programma's vol spanning en avontuur, zoals een zoektocht naar rovers en boogschieten. Meer informatie: Burgermuseum Ehrenberg, tel. 0043 5672 62007, office@ehrenberg.at of www.ehrenberg.at.

De route van Bush

Het bezoek dat de Amerikaanse president Bush op 7 en 8 mei aan Zuid-Limburg bracht, heeft de VVV in die regio geïnspireerd tot een speciaal arrangement 'De route van Bush', waarmee men in de voetsporen van Bush kan treden. De aanbieding (vanaf 98 euro) omvat onder meer een verblijf in een van de hotels in Margraten, maar overnachten op Château St. Gerlach, waar Bush verbleef, kan ook -tegen een meerprijs zelfs in dezelfde suite als de president. Verder is een bezoek op eigen gelegenheid mogelijk aan de Heilige Gerlachus kerk, waar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Condaleezza Rice, een paar woorden in het bezoekersboek schreef, en een tocht met eigen vervoer naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op de tweede dag staat een bezoek via de 80 km lange 'Belgische Panorama Autoroute' aan de Belgische begraafplaats Henri-Chapelle op het programma. Onderweg passeert men vele toeristische plaatsen, zoals het indrukwekkende Kruiswegpark, het vermaarde bedevaartplaatsje Moresnet-Chapelle en de 'Barrage de La Gileppe', het oudste stuwmeer uit de omgeving. Meer info: VVV Zuid-Limburg, tel. 0900-9798 of info@vvvzuidlimburg.nl.

Hotel Op Je Knieën

Hotel Stoot je Hoofd Niet, bestond al -althans in de Nederlandse literatuur. Maar voor een hotel waar je op de knieën kunt, moet je naar Ravenscar, in de buurt van de Britse badplaats Scarborough (North Yorkshire). Daar heeft het Raven Hall Country House Hotel in een van zijn publieke ruimten een kapel geopend. Wie er behoefte aan heeft kan dagelijks binnenlopen voor een gebed of meditatie. Drie ochtenden per week is er een korte dienst voor gasten en de hotelstaf. Er is iets met dit hotel: ooit was het eigendom van een excentrieke geestelijke die gek was op paarden. Info: www.ravenhall.co.uk.

Turkse kaarten

Wie op vakantie gaat naar Turkije, zal de weg van zijn hotel naar het strand vermoedelijk wel kunnen vinden. Maar het land is groter en als je daar iets van wilt zien, kan een goede kaart handig zijn. Om al vóór het vertrek wat rond te neuzen, geeft het Turks Verkeersbureau voor toeristen vijf gratis kaarten uit: een landkaart van Turkije (met hoofd en secundaire wegen en informatie over nationale parken, campings en historische bezienswaardigheden) en gedetailleerde stadsplattegronden van Istanbul, Ankara, Izmir en Antalya.

De kaarten zijn aan te vragen via tel. 070-3469998 of via e-mail ttoinfo@planet.nl.

Fossielen in Zwabische Alb

In de Zwabische Alb, een middelgebergte in het hart van de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg, ligt een authentiek 'Jurassic Park'. Miljoenen jaren geleden liepen hier sauriërs rond; imposante die wel 18 m lang konden zijn. De reusachtige inktvissen, krokodillen en gevleugelde sauriërs hebben met andere zeemonsters een onderdak gekregen in musea als het Oerwereld-Museum Hauff in Holzmaden en het werkforum in Dotternhausen. Maar ook in de talrijke steengroeven kun je soms nog geweldige ontdekkingen doen, op een tocht door de geologie en de historie van de aarde. Bezoekers mogen zelf op zogenoemde Klopfplützen in oude rivierbeddingen naar fossielen zoeken. Daarnaast zijn 25 druipsteengrotten toegankelijk gemaakt voor 'klopgeesten'. Info: Tourismusverband Zwabische Alb, Bad Urach, www.schwabischealb.de of tel. 49.71.25.948106.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden