wegwijzers

Doe James Bond na en maak een spannende nachtelijke skitocht. Elke vrijdagavond wordt er op de Piz Corvatsch in de Zwitserse regio Engadin een Snow Night georganiseerd. De vijf kilometer lange piste is tot twee uur 's nachts geopend. Acteur George Lazenby skiede hier ooit als James Bond bij de opnames van On her Majesty's Secret Service. De echte romantici gaan echter naar de Diavolezza in dezelfde Zwitserse wintersportstreek. Op die berg wordt eens in de maand een tocht bij volle maan gehouden. De eerste mogelijkheid doet zich voor op 2 en 3 januari. Info: www.alavia.net en www.bergbahnenengadin.ch.

Alle twaalf zeer populaire Groene-Haltewandelingen op de Veluwe zijn nu ook per GPS te lopen. Deze wandelingen van 10 à 15 kilometer gaan van bushalte naar bushalte. Bij die haltes stopt minstens een maal per uur een bus, ook in het weekeinde. De haltes zijn gemarkeerd met het Groene-Haltelogo. De GPS-routes zijn op www.groenehaltes.nl te downloaden. Via die site zijn de routes ook per Google Earth te bekijken. Aanvullende informatie over startpunten, bushaltes en achtergronden bij een route is te vinden in een speciale bundel (euro 12,50). Ook de traditionele wandelaar wordt voor een frisse winterwandeling uitgebreid bediend door deze bundel.

Het krap bemeten planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker wordt uitgebreid met het pand ernaast. Het planetarium is al 225 jaar gevestigd in het oorspronkelijke woonhuis van Eise Eisinga. In die tijd is de collectie flink gegroeid, evenals het aantal bezoekers. Het aanpalende monumentale pand De Tuinkamer, waarin een historisch koffie-en-theewinkeltje is gevestigd, wordt erbij getrokken. De nieuwe ruimte gaat enkele museumonderdelen herbergen alsook het museumcafé. Info: www.planetarium-friesland.nl.

Niet alleen ons eigen Limburg is mooi om te befietsen, ook de gelijknamige provincie van onze zuiderburen mag genoemd worden. Daartoe trokken acht Nederlandse schrijvers, onder wie Leon de Winter, Hanneke Groenteman en Manon Uphoff, afgelopen zomer door Belgisch Limburg. De reisverhalen, gebundeld in het boekje Schrijvers op pad, worden gratis uitgereikt op de fiets- en wandelbeurs in de RAI op 3 en 4 februari.

Wie de mogelijkheid heeft in het laagseizoen er op uit te trekken, kan nu nog voordeliger kamperen. Daartoe kan voor euro 8,50 een CampingCard Acsi worden aangeschaft. Dit stukje plastic, formaat creditcard, geeft forse kortingen op de 1134 aangesloten kwaliteitscampings in heel Europa. Het vaste overnachtingstarief bedraagt met de card 14, 12 of 10 euro, afhankelijk van de camping. De kortingskaart is aan te vragen via www.campingcard.com of gratis bij de aankoop van een Acsi-campinggids 2007.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden