'Wegwijzers' geven voorlichting aan vrouwen uit de eigen cultuur

De babysterfte in Den Haag is hoger dan in de rest van Nederland. Vooral bij allochtone vrouwen uit achterstandswijken zoals de Schilderswijk en Escamp gaat het vaak mis. Volgens wethouder Karsten Klein (CDA, jeugd en welzijn) hebben zwangere vrouwen uit die buurten behoefte aan betere begeleiding en voorlichting. Het Haagse ROC Mondriaan speelt hier op in. Gisteren kregen de eerste vijftien studenten hun 'certificaat Wegwijzer'. Wat onderwijsmanager Klaske Apperloo betreft, zullen er nog velen volgen.

Wat is het certificaat Wegwijzer?
"Dat is een diploma voor studenten Zorg en Welzijn aan het ROC Mondriaan, die ook de extra cursus voor 'wegwijzer' hebben gevolgd. Deze extra opleiding van anderhalf jaar is bedoeld voor studenten met een niet-Nederlandse achtergrond. Tijdens deze cursus worden ze opgeleid tot voorlichter over de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Veel allochtone vrouwen weten niet hoe de kraam- en jeugdgezondheidszorg werkt. Het is de bedoeling dat de 'wegwijzers' vrouwen met dezelfde culturele achtergrond als zij hierover gaan inlichten."

Wat leren studenten tijdens de opleiding voor wegwijzer?
"Ze leren hoe de jeugdgezondheidszorg in Nederland in elkaar zit en hoe je dit aan allochtone vrouwen kunt uitleggen. Het is belangrijk dat ze die voorlichting op een stimulerende manier geven, zodat de vrouwen ook echt de hulp zoeken die ze nodig hebben. Veel allochtone vrouwen gaan bijvoorbeeld niet op tijd naar de verloskundige of brengen hun kind nooit naar het consultatiebureau. De voorlichters stimuleren deze vrouwen om dit wel te doen. Vaak weten ze niet dat die controles heel belangrijk zijn."

Kunnen Nederlandse studenten Zorg en Welzijn ook wegwijzer worden?
"Het mag wel, maar de problemen doen zich juist voor in de niet- Nederlandse gemeenschappen. De babysterfte onder allochtonen is hoog omdat ze de weg naar de kraamzorg vaak niet kunnen vinden. Voorlichting hierover kan het beste door iemand uit dezelfde cultuur worden gegeven. Een Afrikaanse vrouw zal eerder advies aannemen van een andere Afrikaanse dan van een Nederlandse. Je verstaat je eigen cultuur toch het beste."

Hoe gaan de wegwijzers die vrouwen benaderen?
"Ze kunnen beginnen met het inlichten van hun familieleden. Daarnaast hebben we ook contact met buurthuizen waar veel allochtone vrouwen komen. De studenten komen daar dan een middag uitleg geven. We hebben nu ook een student die in de kraamzorg werkt. Door haar beroep komt ze dagelijks in aanraking met allochtone vrouwen die ze advies geeft."

De eerste lichting wegwijzers is net afgestudeerd. Verwacht u dat ze snel een baan vinden?
"Dat weet ik niet. Maar er melden zich geregeld instellingen, zoals buurthuizen, die graag willen dat onze studenten er voorlichting komen geven. Dus ik heb goede hoop."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden