Wegwezen met dat zwikkie

Het heeft wel iets moppigs die heerlijke verontwaardiging bij al die schakers. Nou ja. . .al die. Feit is dat ze een beetje boos zijn, teleurgesteld ook en triest. Het mooist is dat af te zien aan Neerlands loper, Hans Bohm, die de aankondiging dat de pot leeg is komt doen alsof zojuist besloten is dat de complete wereldbevolking nog precies zes dagen te leven heeft.

De diepe voren van ongeloof in 's mans hoofd zeggen me genoeg: dit is het grote sportleed. Hoe kan de wereld dat doen? Hoe bestaat het dat er niet ergens een paar pientere patsers gevonden worden. Het mogen best wat verkeerde types zijn, als ze maar een dame van een toren weten te onderscheiden en als ze maar snel een miljoentje of drie neerleggen.

Want denk niet dat Karpov en Timman het voor minder doen. En dat is juist het gekke. Want hun spelletjes, of ze nou in Zwolle, Amsterdam of welk Arabisch imperiumpje gespeeld worden, zijn toch eerste divisie-wedstrijden en niets minder. Matig bezocht, matig besproken en beschreven en waarschijnlijk ook matig gespeeld. En dat die olieboer in Oman nu geroepen heeft 'Blijf met je hele zwikkie maar in dat regenachtige kikkerland zitten', dat is te begrijpen. Wie wil RBC-Emmen uitzenden als Ajax-Feyenoord ook wordt aangeboden?

Ook daar, om die vergelijking recht te krijgen en direct weer te verbuigen, ook bij Kasparov tegen Short is de spaarpot bijna leeg. Conclusie: iedereen heeft overvraagd. Voor schaken op niveau zijn die bedragen niet beschikbaar en dat komt omdat er te veel van hetzelfde is. Volgens mij schaakt Timman nu al jaren aan een stuk. Ik denk wel eens dat hij verliest, vaak in een schlemielige partij, maar hij schaakt steeds weer door en overal moet er goed langs de kas worden gegaan.

Daar blijkt 'de wereld' niet meer in te trappen. Kasparov moeten ze gewoon een paar miljoen meegeven en vragen een tijdje zijn mond te houden. Het leuke van wereldkampioensmatchen is dat ze eens in de zoveel jaar worden gehouden, dat je er met enige spanning naar toe kunt leven, maar nu wist je vantevoren dat Short als warmgemaakt lijk opgediend werd. Net zoals je vantevoren wist dat Timman-Karpov het 'net niet was' en dat is nog lief gezegd.

Op het moment dat die Campomanes in beeld verschijnt, voel ik steeds naar mijn beursje met credit cards en ben steeds blij als ik het nog heb. Die man, lijkt me toe, heeft een paar eilandjes van Marcos gekocht, steeds van dat schaaksmeergeld en daar leeft hij lekker van. Nu heeft hij zich eens over laten halen om naar Amsterdam te komen en loopt de hele zaak in het honderd. Toevallig?

Wat leuk was het ook dat ze supersponsor Bessel Kok binnenhaalden. Die kende nog wel wat mannen van de club die fluitend, misschien wel vals, een paar miljoentjes naar Amsterdam wilden sturen zodat Timman en Karpov voort konden. Wat heerlijk naief. Als een handbalploegje een toernooitje wil spelen, maar de sponsor (de drogist van de hoek, vader van de keeper van het tweede) ziet ineens van zijn goede gaven af, dan kan het toernooitje geen doorgang vinden.

Hier is het precies zo. Schaken heeft niets verheveners of mooiers dan handbal of welke sport ook met zo'n financieel probleem. Het is een sport waarbij de uitgaven steviger zijn dan de ontvangsten en simpel geredeneerd kan dat niet. Stoppen dus. Verkeerd gepland. Wegwezen!

En dus moet die Campomanes weg, moeten Timman en Karpov inzien dat er op natuurlijke basis geen emplooi voor hen is (of ze moeten leren inzien dat hun verdiensten wel heel stevig zijn en dus buitenproportioneel voor het evenement) en moeten ze gewoon een tijdje met vakantie. Openingen bestuderen, beetje tennis spelen, boekje lezen, maar zeker geen match spelen. Zelfs voor deze topschakers blijkt men geen geld los te kunnen krijgen. Die constatering doet in de schaakwereld pijn en Bohm mag nog gedurende een paar uitzendingen zijn diepe verontwaardiging uitdragen. Dan moet hij ook weer gewoon gaan werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden