Wegwezen bij de Belastingdienst

Het kantoorgebouw van de Belastingdienst aan het Stationsplein in Apeldoorn. Beeld ANP
Het kantoorgebouw van de Belastingdienst aan het Stationsplein in Apeldoorn.Beeld ANP

De reorganisatie bij de Belastingdienst loopt uit de hand. Er moeten in zeven jaar 5000 van de 30.000 medewerkers weg en nu hebben zich al 4000 mensen gemeld. De ambtelijke top schat dat dit aantal de komende jaren oploopt naar 8000 en dan blijven er te weinig handen over om het werk te doen. "Dit vraagt om ingrijpen", zei staatssecretaris Eric Wiebes van financiën vandaag tegen de Tweede Kamer.

Jelle Brandsma

Maandag gaan de vakbonden praten met de leiding van de Belastingdienst. Maar Mieke van Vliet van FNV Overheid peinst er niet over om de vertrekregeling aan te passen zodat er minder mensen vertrekken. "De afspraken zijn vier maanden van kracht en gelden voor zeven jaar. Nu al aanpassen? Hoe absurd kan het zijn?"

Verkeerde medewerkers vertrekken
Niet alleen vertrekken er te veel medewerkers, ook de verkeerde mensen pakken hun biezen. Wiebes: "Er vertrekken meer ouderen en hoger opgeleiden dan voorzien en minder jongeren en lager opgeleiden." Bovendien is de spreiding over de afdelingen onevenwichtig. De directeur -generaal van de Belastingdienst, Hans Leijtens, schreef de vakbonden een brief waar in staat dat 'de cijfers wijzen op een groot gevaar voor de continuïteit van de organisatie'. De kosten lopen uit de klauwen en als de dienst niet goed kan werken is er een 'risico voor de belastingopbrengst'.

Wiebes en Leijtens wijzen op 'een herenakkoord' met de vakbonden. Daarin staat dat de vertrekregeling kan worden aangepast als het werk bij de Belastingdienst in de soep loopt. De afspraak is om rond januari 2018 te evalueren. Nu blijkt, schrijft Leijtens, dat dat te laat is. Maar de bonden hebben geen haast. Van Vliet: "Niet iedereen die gebruik wil maken van de vertrekregeling gaat binnenkort weg. Sommigen blijven nog jaren. Ik zie het probleem niet."

Onduidelijkheid
Ondertussen is de Tweede Kamer ongerust. Zeker na de kritiek een paar weken geleden van de Algemene Rekenkamer op de Belastingdienst. Die recensie kwam er op neer dat bij deze organisatie eigenlijk niet duidelijk is wat er precies veranderd moet worden, hoe lang dat gaat duren en wat dat gaat kosten. De SP wil dat Wiebes zijn reorganisatieplan intrekt, D66 vraagt zich af of van te voren degelijk is gestudeerd op het effect van de verandering en de VVD hoopt dat de vakbonden zich soepel opstellen.

De Belastingdienst verandert computersystemen en de manier van werken en daar hoort ander personeel bij. Voor een deel is dat al zichtbaar. Bijna iedereen doet digitaal aangifte en allerlei gegevens van banken en gemeenten zijn gekoppeld. Behalve dat er 5000 banen verloren gaan, worden er ook 1500 nieuwe mensen aangenomen. Wiebes zei tegen de Kamer dat er tijdens de verandering 'geen gaten mogen vallen in het personeelsbestand, dat cruciale expertise de zaal niet mag verlaten en dat de financiën beheersbaar' moeten blijven.

Van de 30.000 medewerkers bij de Belastingsdienst moeten tot 1 januari 2023 5000 mensen weg. Hoeveel geld iemand meekrijgt is afhankelijk van het aantal dienstjaren en de loonschaal waarin iemand zit. Twee voorbeelden: iemand met 21 dienstjaren en een brutosalaris van 4350 euro per maand krijgt 52.000 euro mee. Een medewerker met 29 dienstjaren en 3200 euro als brutoloon krijgt bij een vrijwillig vertrek 38.000 euro. De opstappremie is maximaal 75.000 euro, behalve voor, volgens de Belastingdienst 'een hele kleine groep' mensen met hoge salarissen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden