Wegregenen in vrouwenvak Heracles

reportage | Splinternieuw supportersvak speciaal voor vrouwen in het stadion van Almelo heeft nog geen dak

MARIJKE DE VRIES

Ze hadden zich iets anders voorgesteld bij de extra's die voetbalclub Heracles voor dames in petto heeft. In de stromende regen zitten Leonie Koerhuis (21), Lisette Alferink (23) en Lieke ter Horst (23) op de tribune van het compleet verbouwde stadion in Almelo.

Diep weggedoken in hun zwarte poncho's en met een beker warme chocolademelk in hun handen kunnen ze er wel om lachen: het splinternieuwe supportersvak speciaal voor vrouwen heeft nog geen dak. Hun vriendjes daar aan de overkant zitten wel droog, zegt Lisette. "Het dak zou er voor dit weekend opkomen", zegt een medewerker van de club die met een paar fuchsiaroze kussens voor de meiden komt aanzetten. "Tja, het blijft een verbouwing", verontschuldigt hij zich.

De vriendinnen kregen kaartjes om vak L uit te proberen. Met dat vak - L van Ladies - wil de club iets extra's doen voor haar vrouwelijke fans, want die heeft de Almelose ploeg meer dan andere Nederlandse clubs. Vijftien procent van de seizoenskaarthouders is vrouw. Dus bedacht Heraclesvoorzitter Jan Smit de Ladiesseats: een eigen vak waarin de vrouwelijke aanhang thuiswedstrijden kan kijken, zonder gebrul van mannen erdoorheen.

Hoewel. Tot hun verbazing strijken hier en daar mannen neer op de dertig witte zitjes. "Nou dames, ga lekker zitten", grinnikt Helma Jansen, wanneer twee mannen voor haar gaan zitten. Ze zit met zus Riet in het vrouwenvak "omdat we ook voor de tegenstander willen kunnen juichen". Daar komt het vanmiddag overigens niet van, Heracles wint met 3-0 van NEC.

Myrthe Jeurissen (19) en haar moeder Jet van Meeteren hopen dat meer vrouwen in de loop van het seizoen in vak L neerstrijken. Dan kunnen ze 'acties doen', om wat tegenwicht te bieden aan al die mannen. "Ik had voor vandaag alvast wat A4-tjes geprint met de tekst 'Wij weten wat buitenspel is'", grijnst Jet. "Maar die liggen nog op de eettafel. Ach, we hebben nog het hele jaar."

De twee zijn al jaren fanatieke supporters. Myrthe - blauwe sjaal met Heracleslogo om haar nek - was een jaar of vier toen ze voor het eerst met haar moeder en broer op de tribune zat. Ze woonden toen nog om de hoek bij het stadion. Vaak gingen er ook nog vriendjes mee van de kinderen, vertelt Jet. "Tegenwoordig is het echt een moeder-dochter-ding. Mijn zoon is het huis uit en mijn man houdt niet van voetbal."

Gekscherend noemen moeder en dochter zichzelf 'de harde kern van vak L'. Ze waren er deze zomer als eersten bij toen de seizoenskaarten voor het vrouwenvak in de verkoop gingen. De roze kussentjes die daarbij horen zitten 'héérlijk', vinden ze.

De kritiek op het speciale vrouwenvak - seksistisch, stereotiep, ouderwets, supporters horen door elkaar te zitten - vindt Jet gezeur om niks. "Het zijn gewoon een paar stoelen in een vak waar we lol kunnen maken. Bij de bioscoop kun je ook kiezen voor een speciaal zitje. En er zeurt toch ook niemand dat al die mannen bij mekaar zitten?"

sport 16

Overzicht wedstrijden eredivisie

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden